Διατροφική Υποστήριξη σε Ειδικές Καταστάσεις

Στο Be Nutritious, αναλαμβάνεται η συμβουλευτική και η διατροφική υποστήριξη στη Nηστεία, στη Xορτοφαγική Διατροφή, στη Δυσανεξία στη Λακτόζη και στην Τροφική Αλλεργία.
ΝΗΣΤΕΙΑ

Είτε η νηστεία γίνεται για θρησκευτικούς λόγους είτε γίνεται για προσωπικούς λόγους και πιστεύω, χρειάζεται να γίνεται με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Δίχως απλά να αποκλείονται ολόκληρες ομάδες τροφίμων και μάλιστα χωρίς να υπάρχει κάτι που να τις αντικαθιστά επάξια. Αυτό σημαίνει ότι φυσικά και μπορούμε να νηστέψουμε αλλά χωρίς άγχος ή τύψεις ότι θα υποσιτιστούμε ή ότι θα φάμε πολύ περισσότερο από κάποιες συγκεκριμένες επιλογές. Χρειάζεται απλά να κάνουμε τους σωστούς συνδυασμούς, με τις κατάλληλες επιλογές κι έτσι να επωφεληθούμε τόσο από τη θρεπτική επάρκεια, όσο και από το μέτρο, τη ποικιλία και την απόλαυση.

ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Υπάρχουν διάφορα είδη χορτοφαγικής διατροφής, με κάποια από αυτά να καταγράφονται στη συνέχεια:

  • Αυστηρή Χορτοφαγία (veganism)
  • Ωο-Φυτοφαγία (ovo-vegeterianism)
  • Λακτο-φυτοφαγία (lacto-vegeterianism)
  • Ψαρο-φυτοφαγία (pesco-vegetarianism)

Με την τακτική συμβουλευτική προσέγγιση, την εκμάθηση των σωστών συνδυασμών, τη διατροφική υποστήριξη και τη συμβουλευτική χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο, η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να εφαρμοστεί με ασφάλεια.

ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΣΤΗ ΛΑΚΤΟΖΗ

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι η κατάσταση εκείνη στην οποία το άτομο αδυνατεί να μεταβολίσει τη λακτόζη, καθότι υπάρχει μειωμένη παραγωγή ή/και έλλειψη του ενζύμου λακτάση. Μέσω της εκπαίδευσης στην ανάγνωση των ετικετών τροφίμων, σχετικά με τα συστατικά που περιέχονται, δηλαδή μέσω της συμβουλευτικής προσέγγισης και ασφαλώς μέσω της διατροφικής υποστήριξης με προϊόντα χωρίς λακτόζη, μπορούμε να δώσουμε τη λύση που επιθυμείτε σε αυτό που σας απασχολεί.

ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

Η τροφική αλλεργία παρατηρείται όταν το ανοσιακό σύστημα του ανθρώπου αντιδρά, θεωρώντας ότι μια συγκεκριμένη τροφή που έχει καταναλωθεί είναι βλαβερή. Τα πιο συνηθισμένα αλλεργιογόνα είναι τα εξής ακόλουθα:

  • οι πρωτεΐνες στο γάλα αγελάδας,
  • τα φιστίκια,
  • τα αυγά,
  • τα σιτηρά,
  • η σόγια,
  • τα οστρακοειδή,
  • τα ψάρια και
  • τα καρύδια

Η εκπαίδευση στην επιμελή ανάγνωση της διατροφικής ετικέτας, συμβάλλει θετικά στο να αποφευχθούν εκείνα τα τρόφιμα τα οποία περιέχουν αλλεργιογόνα συστατικά. Προφανώς και τα άτομα εκείνα που έχουν τροφική αλλεργία και το γνωρίζουν θα χρειαστεί να είναι προετοιμασμένα ώστε να αντιμετωπίσουν μια ενδεχόμενη τροφική αλλεργία, ενημέρωση και καθοδήγηση την οποία θα λάβουν από τον ιατρό που τους παρακολουθεί.