Διατροφική Υποστήριξη στα στάδια της ζωής

Στο Be Nutritious, αναλαμβάνεται η παρακολούθηση και η διατροφική υποστήριξη σε κάθε στάδιο της ζωής, όπως σημειώνονται και στη συνέχεια:

ΠΑΙΔΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι διατροφικές συνήθειες στη πρώιμη ζωή μπορεί να έχουν μακροχρόνιες συνέπειες κι ως εκ τούτου χρειάζεται να ενθαρρυνθεί η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών από την αρχή. Οι γονείς έχουν το βασικότερο ρόλο για την επίτευξη αυτού καθότι επιτάσσεται η ανάγκη να ενημερωθούν για την ισορροπημένη διατροφή ώστε να εφαρμόζουν τις αντίστοιχες συστάσεις κι εν τέλει να αποτελούν το πρότυπο για τα παιδιά τους.  Κάποιες από τις προτεινόμενες συστάσεις για τους γονείς είναι οι εξής:

  • μπορούν να παρέχουν σε καθημερινή βάση υγιεινά τρόφιμα όπως για παράδειγμα φρούτα και λαχανικά,
  • να σερβίρουν μερίδες κατάλληλες για την ηλικία των παιδιών τους, χωρίς να γίνεται υπερκατανάλωση τροφής,
  • να μάθουν στα παιδιά τους να αντιλαμβάνονται το αίσθημα της πληρότητας ή αλλιώς του κορεσμού,
  • να τρώνε αργά το φαγητό τους,
  • να καταναλώνουν το γεύμα με ηρεμία δίχως άγχος και άλλους περισπασμούς,
  • να παρέχουν σκεύη που είναι κατάλληλα για την ηλικία τους (πιάτα, φλιτζάνια, πιρούνια-κουταλάκια)
  • να έχουν τουλάχιστον ένα οικογενειακό γεύμα μέσα στην ημέρα, χωρίς αυτά να περιορίζονται δηλαδή μόνο στα σαββατοκύριακα

Τα παιδιά από την άλλη, μπορούν να συμμετάσχουν στην εκμάθηση της ισορροπημένης διατροφής με τη χρήση μέσων που τους είναι περισσότερο οικεία. Η ζωγραφική, η χειροτεχνία, η ανάγνωση παραμυθιών με ποικίλα θέματα διατροφής ακόμη και η χρήση επιτραπέζιων παιχνιδιών, αποτελούν κάποια παραδείγματα. Όλα αυτά υπάρχουν στο γραφείο και είναι φυσικά διαθέσιμα προς όλα τα παιδιά.

ΕΦΗΒΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η εφηβεία αποτελεί το δεύτερο ταχύτερο στάδιο ανάπτυξης της ζωής μετά τη βρεφική ηλικία με συνέπεια να δημιουργεί και μια αυξημένη ανάγκη για πολλά θρεπτικά συστατικά. Οι συμβουλές που δίνονται μπορούν να εξασφαλίσουν την επαρκή ποσότητα βασικών θρεπτικών συστατικών όπως είναι το ασβέστιο, ο σίδηρος καθώς και οι βιταμίνες Α, C και D. Μερικοί έφηβοι χρειάζονται ακόμη περισσότερα θρεπτικά συστατικά, εφόσον δραστηριοποιούνται στο χώρο του αθλητισμού, ακολουθούν ειδική διατροφή για λόγους υγείας ή παρουσιάζουν κάποια διατροφική διαταραχή.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΝΗΛΙΚΗ ΖΩΗ

Η ισορροπημένη διατροφή σε αυτή τη φάση ζωής έχει διττό ρόλο. Πρώτον συμβάλλει στην πρόληψη έναντι διαφόρων χρόνιων νοσημάτων όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα και δεύτερον στη διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών των παιδιών, τα οποία είθισται να μιμούνται τις διατροφικές τάσεις των γονέων τους. Καθότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τις διατροφικές συνήθειες των ενήλικων ατόμων, χρήζει ιδιαίτερης σημασίας η υιοθέτηση πρακτικών που θα συμβάλλουν θετικά στο να νιώθουν καλά και να έχουν τον έλεγχο. Κάτι που θα τους βοηθήσει όχι μόνο φυσικά για το βραχυπρόθεσμο μέλλον αλλά και για το μακροπρόθεσμο μιας και το κύριο μέλημα είναι να γίνει βελτίωση του τρόπου ζωής.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΘΗΛΑΣΜΟ

Η διατροφή σε αυτές τις ιδιαίτερα σημαντικές περιόδους στη ζωή μιας μητέρας, είναι κομβικής σημασίας για την υγεία της ίδιας, ενώ παράλληλα θέτονται τα θεμέλια για την ανάπτυξη και τη μελλοντική υγεία του παιδιού της. Οι διατροφικές συστάσεις τροποποιούνται σύμφωνα με το ιστορικό της κάθε μητέρας αλλά και σύμφωνα με το τρίμηνο εγκυμοσύνης το οποίο διανύει ή αν ακολουθεί αποκλειστικό ή μικτό μητρικό θηλασμό. Η εξατομίκευση κατέχει και σε αυτή τη περίπτωση τον πρωταγωνιστικό ρόλο προκειμένου να ληφθούν όλες οι παράμετροι υπόψιν κι ως εκ τούτου να νιώσει τόσο η εγκυμονούσα όσο και η θηλάζουσα ασφάλεια με τη κατανάλωση της τροφής της. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν καλά ή κακά τρόφιμα αλλά τρόφιμα που διαχωρίζονται ανάλογα τα οφέλη που προσφέρουν στο σώμα, ειδικά σε δύο τόσο σημαντικές περιόδους στη ζωή της γυναίκας.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ

Η ισορροπημένη διατροφή και η διατήρησης της φυσικής δραστηριότητας κατέχουν σημαντική θέση στη ζωή των ανθρώπων, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Ωστόσο, καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας έχει διαφορετικές ανάγκες, με ορισμένα θρεπτικά συστατικά να αξιολογούνται ως ιδιαίτερα σημαντικά για μια καλή υγεία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το ασβέστιο, η βιταμίνη D, η βιταμίνη Β12, το κάλιο αλλά και οι φυτικές ίνες. Για ακόμη μια φορά, η εξατομίκευση αποτελεί το κλειδί για μια καλή διατροφική πορεία και σε αυτό το στάδιο της ζωής.