διαλειμματική νηστεία

Η Διαλειμματική Νηστεία και τα οφέλη της

Η διαλειμματική νηστεία ή αλλιώς διαλείπουσα νηστεία, αποτελεί μία ιδιαιτέρως γνωστή διατροφική τάση των τελευταίων ετών, με το γενικό ενδιαφέρον να αυξάνεται όλο και περισσότερο.

Η νηστεία γενικότερα είναι από τις αρχαιότερες παραδόσεις στον κόσμο. Υιοθετείται ευρέως είτε για πολιτιστικούς είτε για θρησκευτικούς λόγους και αποτελεί μέρος σχεδόν κάθε μεγάλης θρησκείας. Αποτελεί μάλιστα ενδιαφέρον το ότι έχει χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτική μέθοδος για ασθένειες στο παρελθόν.

Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι ο Ιπποκράτης, που θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, έγραψε κάποτε: «το να τρως όταν είσαι άρρωστος σημαίνει, να ταΐζεις την ασθένειά σου…».

Τι ακριβώς είναι η διαλειμματική νηστεία

Η διαλειμματική νηστεία είναι ένα διατροφικό μοτίβο και όχι μία δίαιτα με τη συμβατική της έννοια.

Χαρακτηριστικό γνώρισμά της είναι οι εναλλασσόμενες περίοδοι νηστείας και φαγητού. Αυτό σημαίνει ότι δίνεται μεγαλύτερη  βαρύτητα στο πότε χρειάζεται να τρώμε και όχι απαραίτητα στο τι είναι αυτό που τελικά θα επιλέξουμε να καταναλώσουμε.

Πρόσφατες μελέτες αναφέρουν ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να βελτιώσει τη διατροφική συμμόρφωση, μιας και ο θερμιδικός περιορισμός αδυνατεί να εφαρμοστεί μακροχρόνια. Μάλιστα, έχει αναδειχθεί ως αυτός ο εναλλακτικός τρόπος παρέμβασης που θα εφαρμοστεί με στόχο την μειωμένη πρόσληψη θερμίδων για ένα μεγαλύτερο διάστημα.

Ο κύριος λόγος που έγινε αυτή η ανάδειξη, είναι η παρόμοια αποτελεσματικότητα του θερμιδικού περιορισμού με την νηστεία, στην μείωση του σωματικού βάρους και τον έλεγχο των χρόνιων ασθενειών.

Σχήματα διαλειμματικής νηστείας

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να εφαρμόσει κάποιος τη διαλείπουσα νηστεία. Ωστόσο, όλοι περιλαμβάνουν το διαχωρισμό της ημέρας ή/και της εβδομάδας, σε περιόδους φαγητού και νηστείας.

Σχήμα 16:8

Αποτελεί την πιο διάσημη μέθοδο στην οποία γίνεται παράλειψη του πρωινού γεύματος. Η χρονική διάρκεια κατανάλωσης των λοιπών γευμάτων περιορίζεται σε ένα χρονικό διάστημα 8 ωρών, όπως 13:00-21:00. Ακολούθως, επικρατεί νηστεία για τις επόμενες 16 ώρες.

Eat-Stop-Eat

Εδώ κυριαρχεί η νηστεία για 24 ώρες, μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Αυτός που θα την επιλέξει, μπορεί να φάει το δείπνο του και να μείνει νηστικός μέχρι το επόμενο, όπου και θα φάει ξανά.

Διαλειμματική νηστεία 5:2

Χαρακτηριστικό αυτής της μεθόδου είναι ότι η ενεργειακή πρόσληψη για δύο μη συνεχόμενες ημέρες της εβδομάδας, κυμαίνεται μεταξύ 500-600kcal. Για τις υπόλοιπες 5 ημέρες, εφαρμόζεται μία τυπική πρόσληψη τροφής.

Ποια διαλειμματική δίαιτα «δουλεύει» περισσότερο

Η θεωρία αναφέρει ότι, κάθε μία από αυτές τις εφαρμογές, μπορεί να προσφέρει στον ενδιαφερόμενο την επιθυμητή απώλεια βάρους.

Αυτό που χρειάζεται ωστόσο να λάβει υπόψιν του, είναι ότι οφείλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός τις ώρες που του επιτρέπεται να καταναλώσει τα γεύματά του. Αυτό φυσικά τονίζεται ώστε να μην καταναλώσει τελικώς περισσότερα, ως απόρροια της νηστείας που προηγήθηκε.

Οφέλη διαλειμματικής νηστείας

Τα οφέλη δεν περιστρέφονται αποκλειστικά γύρω από το περιορισμό των θερμίδων, κι ως εκ τούτου την απώλεια βάρους.

Οι  μεταβολικές αλλαγές στην παραγωγή της ενέργειας, η βελτιστοποίηση του κιρκάδιου ρολογιού και η συνολική βελτίωση στους φυσιολογικούς δείκτες της μεταβολικής υγείας, προσφέρουν μια ηχηρή απάντηση στο ερώτημα «γιατί να ακολουθήσω ένα τέτοιο πρότυπο».

Επιπροσθέτως, οι μελέτες μας ενημερώνουν για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου στη μείωση της συστηματικής φλεγμονής καθώς και στον ρόλο που κατέχει τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία των χρόνιων παθήσεων. Η συμβολή στον ομοιοστατικό μηχανισμό ρύθμισης της συγκέντρωσης γλυκόζης στο αίμα και στο προφίλ λιπιδίων είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Ακόμη, έχει μελετηθεί η  διατήρηση της απόδοσης σε αθλητές, έπειτα από την εφαρμογή του πρωτοκόλλου νηστείας. Έχει προταθεί και για τη διαχείριση του οξειδωτικού στρες.

Μειονεκτήματα και ποιοί δεν πρέπει να κάνουν διαλειμματική δίαιτα

Παρά τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, η διαλειμματική νηστεία δεν αποτελεί μία μέθοδο χωρίς παρενέργειες.

Η υπογλυκαιμία, η ζάλη και η αδυναμία είναι κάποια από αυτά τα μειονεκτήματα που έχουν σημειωθεί από την εφαρμογή της, η οποία αφορά κυρίως μικρά διαστήματα (κάποιες εβδομάδες έως μήνες). Παράλληλα, η μη επαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί. Συγχρόνως, είναι και κάτι που πρέπει να μας επαγρυπνεί, ώστε να προσφέρουμε πάντα το καλύτερο δυνατό στο σώμα μας.

Οι μελέτες που γίνονται και που θα εξακολουθήσουν να γίνονται, θα μας δώσουν ακόμη περισσότερες και παράλληλα χρήσιμες πληροφορίες, για την εφαρμογή μιας τέτοιας μεθόδου. Έτσι θα είναι εφικτή η εξακρίβωση της αναλογίας κινδύνου προς το όφελος των διαφορετικών σχημάτων της διαλείπουσας νηστείας.

Ως εκ τούτου, λόγω έλλειψης δεδομένων, δεν θα πρέπει να συνίσταται σε παιδιά, σε άτομα με ιστορικό Διατροφικών Διαταραχών καθώς και σε εγκυμονούσες και θηλάζουσες.

Αναρωτιέστε αν χρειάζεται να κάνετε Διαλειμματική Νηστεία;

Η διαλείπουσα νηστεία είναι απλώς μία από τις πολλές στρατηγικές τρόπου ζωής που μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι είναι κάτι που χρειάζεται οπωσδήποτε να εφαρμόσει κάποιος.

Η υιοθέτηση της υγιεινής διατροφής, η άσκηση, η ενυδάτωση, ο ύπνος και η γενικότερη φροντίδα του εαυτού μας, αποτελούν αναμφισβήτητα τους πιο σημαντικούς και αλάνθαστους παράγοντες, ώστε να είμαστε και να παραμένουμε υγιείς.

Άλλωστε, κάθε ένας από εμάς είναι μοναδικός και αντίστοιχα μοναδική πρέπει να είναι και η φροντίδα που προσφέρουμε.

Υποστήριξη στη Διαλειμματική Νηστεία

Χρειάζεστε υποστήριξη και καθοδήγηση στη διαλειμματική νηστεία; Είμαι εδώ για να σας βοηθήσω!

Είμαι επαγγελματίας Διαιτολόγος στο Περιστέρι, με εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές και την παχυσαρκία και έχω τις γνώσεις να σας καθοδηγήσω σε μια διαλειμματική δίαιτα προσαρμοσμένη στις δικές σας ανάγκες και στον δικό σας τρόπο ζωής.

Μπορώ να σας υποστηρίξω τόσο δια ζώσης όσο και διαδικτυακά και θα χαρώ να γνωριστούμε. Είμαι στην διάθεση σας και περιμένω να επικοινωνήσετε με όποιον από τους ακόλουθους τρόπους σας εξυπηρετεί:

Βιβλιογραφία
  1. Dae-Kyu Song and Yong-Woon Kim, Beneficial effects of intermittent fasting: a narrative review, J Yeungnam Med Sci. 2023 Jan; 40(1): 4–11, Published online 2022 Apr 4. doi: 10.12701/jyms.2022.00010
  2. Sumona Mandal et al., Intermittent fasting: eating by the clock for health and exercise performance, BMJ Open Sport Exerc Med, 2022 Jan 7;8(1):e001206, doi: 10.1136/bmjsem-2021-001206, eCollection 2022.
  3. Vasim et. Al, Intermittent Fasting and Metabolic Health, Nutrients. 2022 Feb; 14(3): 631., Published online 2022 Jan 31. doi: 10.3390/nu14030631

Κοινοποιήστε:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Benutritious

Σχετικά άρθρα

Βιταμίνη d - Οφέλη

Βιταμίνη D, η βιταμίνη του ήλιου!

Η βιταμίνη D δεν είναι απλώς μια ακόμη βιταμίνη αλλά ένα «μαγικό φίλτρο» που ενισχύει την υγεία των οστών, θωρακίζει τους μύες και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.   Έχετε αισθανθεί ποτέ

vegan διατροφή

Vegan Διατροφή: Μάθε όλα όσα χρειάζεσαι!

Η vegan διατροφή είναι μία δημοφιλής διατροφική επιλογή, την οποία υποστηρίζουν παγκοσμίως ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι. Διάφορα θέματα υγείας, η ευημερία των ζώων και η βιωσιμότητα του περιβάλλοντος αποτελούν κάποιους από

ελαιόλαδο

Ελαιόλαδο: Διατροφική αξία, ποικιλίες και οφέλη

Το ελαιόλαδο βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας στην Μεσογειακής Διατροφής κατέχοντας εξέχουσα θέση. Η Μεσογειακή διατροφή αποτελεί ένα εξαιρετικό μοντέλο υγιεινής διατροφής, το οποίο μάλιστα κατείχε τη πρώτη θέση και

δυσανεξία στη λακτόζη

Δυσανεξία στη λακτόζη και διατροφή

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι μια δυσάρεστη πραγματικότητα για εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Φανταστείτε να απολαμβάνετε ένα απολαυστικό παγωτό σε μια ζεστή καλοκαιρινή ημέρα ή ένα αφράτο κομμάτι πίτσας με λιωμένο