Ιδέες Γευμάτων για τη Νηστεία και όχι μόνο!

Διανύουμε ήδη τις ημέρες της Σαρακοστής κι αφού ξεπεράσαμε το πρώτο σοκ του πόσο γρήγορα πέρασε πάλι ο καιρός και πως πάλι πριν το καταλάβουμε θα έρθει και το Πάσχα, ας περάσουμε και στη δεύτερη σκέψη μας. Δεν είναι άλλη από το «Τι μπορούμε να φάμε, εφόσον θέλουμε να νηστέψουμε, δίχως να στερούμε από το σώμα μας τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη;»

Η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζεται να ανησυχήσουμε στιγμή για το τι επιλογές θα έχουμε ούτε να αποδεχτούμε εξαρχής ότι απλά θα πεινάμε γιατί «οι επιλογές που υπάρχουν δεν θα μας χορταίνουν». Μαζί, θα φροντίσουμε ώστε να τις εμπλουτίσουμε και φυσικά να δώσουμε νέες ιδέες και προτάσεις για εύκολα, γρήγορα και χορταστικά σνακ όπως και ολοκληρωμένα κυρίως πιάτα. 

Γιατί χρειάζεται να επιλέγουμε συνειδητά μια τροφή;

Η συνειδητή επιλογή μιας τροφής οφείλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Καλό είναι λοιπόν, να δίνουμε τη πρέπουσα σημασία με κριτήρια όχι μόνο της αρεσκείας μας αλλά και με βάση τα οφέλη που φέρει για το σώμα μας. Πιο συγκεκριμένα να πούμε ότι:

  • Το σώμα μας χρειάζεται ενέργεια (ή αλλιώς θερμίδες) ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα καθότι αυτό θα βοηθήσει σε μια ισορροπία εσωτερικής διαχείρισης της τροφής. Συνεπώς και σε μια καλύτερη δική μας αντίληψη ότι είμαστε καλά και ότι έχουμε τον έλεγχο στη διατροφή μας.
  • Η καθημερινή φόρτιση του οργανισμού με όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία) θα μας βοηθήσει σε μια γενικότερη ευεξία. Πιο συγκεκριμένα, στο να έχουμε ενέργεια, καλή διάθεση, όρεξη για ευχάριστα και δημιουργικά πράγματα, να είμαστε αποδοτικοί στην εργασία μας και άλλα τόσα. 

Και καλά όλα αυτά … αλλά τελικά στην Νηστεία τι μπορούμε να φάμε;

 Στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, στην Αγιότερη περίοδο της Εκκλησίας μας, προετοιμαζόμαστε από τη Καθαρά Δευτέρα μέχρι και τη Παρασκευή, πριν από το Σάββατο του Λαζάρου, για το Άγιο Πάσχα.

Σε αυτή τη περίοδο απουσιάζει εντελώς η λήψη ζωικής πρωτεΐνης (κρέας λευκό ή κόκκινο, αλλαντικά, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, βούτυρο) ενώ επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου (25η Μαρτίου) και τη Κυριακή των Βαΐων. Τα όσπρια, τα οστρακοειδή, τα μαλάκια, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι βασικές κατηγορίες των επιλογών που έχουμε, προκειμένου να εμπλουτίζουμε καθημερινά τη διατροφή μας.

Ωστόσο, χρειάζεται να συνδυάσουμε αυτές τις επιλογές με τέτοιο τρόπο ώστε να μας προσφέρουν πρωτεΐνες ίσης βιολογικής αξίας («ίσης πρωτεϊνικής αξίας») με αυτή του κρέατος. Φυσικά, οι διάφορες εταιρείες έχουν φροντίσει ώστε να καλύψουν τα διάφορα κενά που ενδεχομένως αφήνει πίσω της μια Νηστεία όπως είναι το γάλα ή το τυρί. Γι\’ αυτό και κυκλοφορεί στην αγορά μια αρκετά μεγάλη ποικιλία υποκατάστατων αυτών όπως το φυτικό γάλα αμυγδάλου ή φουντουκιού ή το γάλα σόγιας ή το τόφου. Να σημειώσουμε δε ότι τόσο το γάλα όσο και το τόφου δημιουργούνται από τη σόγια, ένα όσπριο που αναπτύσσεται σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα και καταναλώνεται ευρέως στις ασιατικές χώρες). .

Στη συνέχεια, μπορείτε να δείτε μερικούς από αυτούς τους συνδυασμούς που μπορούν να σας βοηθήσουν τόσο στα κυρίως όσο και στα ενδιάμεσα γεύματα που κάνετε εντός της ημέρας.  Έτσι, θα βοηθήσετε το σώμα σας και συνεπώς τον εαυτό σας στην υιοθέτηση μια Ισορροπημένης Διατροφής και στη Νηστεία.

Επιλογές για ένα Νηστίσιμο Πρωινό:

  1. Αραβική πίτα με ταχίνι ολικής αλέσεως και μπανάνα σε φετούλες (δοκιμάστε τη ζεστή, είναι εξαιρετική!)
  2. Γάλα σόγιας και φρυγανιές ολικής με μαργαρίνη και μέλι ή σπιτική μαρμελάδα.
  3. Γάλα αμυγδάλου και ψωμί ολικής με φιστικοβούτυρο και φέτες μήλου (προσθέστε   κανέλα στο φρούτο για έξτρα νοστιμιά και επιπλέον θρεπτική αξία) ή φρυγανιές ολικής με σπιτικό άλειμμα σοκολάτας (αβοκάντο-μέλι-κακάο), πορτοκάλι σε φέτες με κανέλα & γάλα φουντουκιού ή άλλο 
  4. Παξιμαδάκια κρίθινα με τόφου ψητό με λίγο μέλι και σουσάμι & πορτοκάλι σε φέτες με   κανέλα
  5. Σπιτική σπανακόπιτα/χορτόπιτα (tip: το σουσάμι στο φύλλο είναι εξαιρετική επιλογή καθότι   αποτελεί   καλή πηγή σιδήρου!) με φυσικό χυμό πορτοκάλι ή ανάμεικτο

Επιλογές για ένα Νηστίσιμο Μεσημεριανό:

  1. Φακές Ή Φασόλια με Ρύζι και Σαλάτα Εποχής.
  2. Καλαμάρι γεμιστό με Ρύζι Ή Κριθαρότο με Γαρίδες και Σαλάτα Εποχής
  3. Χταπόδι ψητό με Χόρτα βραστά και ψωμί ή φρυγανιές ολικής  Ή Χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι και Σαλάτα Εποχής.
  4. Ζυμαρικά ολικής με σάλτσα τομάτα, πιπεριά και μανιτάρια Ή Ριζότο ή Πλιγούρι με Λαχανικά και Μανιτάρια και Σαλάτα Εποχής.
  5. Ρεβίθια σούπα, με Ψωμί ολικής ή πολύσπορο και Σαλάτα Ραδίκια βραστά με λεμόνι και ωμό ελαιόλαδο.                                                                                                                                                 (tip: δοκιμάστε να συνοδεύσετε το όσπριο με σπιτικό τουρσί το οποίο μπορεί να αυξήσει το προβιοτικό περιεχόμενο και τη ποσότητα φυτικών ινών του γεύματός μας κάτι που συνεπάγεται και μια καλύτερη υγεία του εντέρου μας)

Επιλογές για ένα Νηστίσιμο Βραδινό:

  1. Σαλάτα Ανάμεικτη πράσινη με Πιπεριές και Τριμμένο Καρότο, Ψητά Μανιτάρια και κρίθινα Παξιμαδάκια ή Σαλάτα λάχανο (άσπρο-μωβ) με τριμμένο καρότο και Κινόα ή Πλιγούρι (δοκιμάστε να φτιάξετε ‘Ταμπουλέ’… είναι πολύ νόστιμο!) και Μανιτάρια φρέσκα
  2. Αράβικη με σπιτικούς ταραμοκεφτέδες και σαλάτα πράσινη με τοματίνια
  3. Σουβλάκια με μανιτάρι, τόφου και λαχανικά (τοποθετήστε εναλλάξ τα υλικά σε καλαμάκια από σουβλάκια και ψήστε στο φούρνο) – μπορείτε να συνοδεύσετε με επιπλέον σαλάτα της επιλογής σας και επιπλέον με σουσάμι ή κουκουνάρι ή άλλο καρπό
  4. Τορτίγια με Χούμους, φέτες αβοκάντο και λαχανικά της επιλογής μας (τοματίνια, πιπεριές ή ψητά λαχανικά όπως καρότο, μελιτζάνες, πολύχρωμες πιπεριές, κρεμμύδι)
  5. Τοστ ολικής  με μπιφτέκι λαχανικών ή ρεβυθοκροκέτες και μουστάρδα ή σως αβοκάντο (ή αλλιώς «γουακαμόλε»!)

Επιλογές Ενδιάμεσων Γευμάτων (Σνακ):

  • σπιτική μπάρα δημητριακών με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς
  • φρούτο εποχής με ανάλατους ξηρούς καρπούς
  • παστέλι με μέλι και σουσάμι ή άλλο ξηρό καρπό
  • χαλβά σιμιγδαλένιο με μέλι και αποξηραμένα φρούτα (χωρίς ζάχαρη)  και φρούτο εποχής
  • αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκα/δαμάσκηνα/χουρμάδες) και μπισκότα ολικής (χωρίς ζάχαρη)

Μάλλον … η Νηστεία απέκτησε περισσότερο διατροφικό ενδιαφέρον δεν νομίζετε;

Πειραματιστείτε με τα υλικά, Δοκιμάστε νέες γεύσεις και Απολαύστε!

…Καλή Σαρακοστή σε όλους, με Υγεία!

Πηγή Εικόνας: pexels.com

Κοινοποιήστε:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Benutritious

Σχετικά άρθρα

λιπομέτρηση

Λιπομέτρηση: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις

Η λιπομέτρηση ή αλλιώς σύσταση ανάλυσης σώματος αποτελεί μία μέτρηση η οποία με έναν γρήγορο, ακριβή και αξιόπιστο τρόπο μας παρουσιάζει, τα συστατικά εκείνα από τα οποία αποτελείται το σώμα

φυτικές ίνες

Φυτικές ίνες: Τι είναι, που τις βρίσκουμε και γιατί τις χρειαζόμαστε;

Οι φυτικές ή αλλιώς διαιτητικές ίνες είναι ένα σημαντικό φυσικό συστατικό των τροφίμων που συμβάλλει θετικά στην υγεία μας. Χαρακτηριστικά, η πρόσληψή τους σχετίζεται με τη βελτίωση της εντερικής λειτουργίας

τεστ Dna διατροφής

Τεστ Dna διατροφής Τι είναι, σε τι χρησιμεύει, γιατί το χρειάζεσαι;

Τα τεστ Dna διατροφής παίρνουν διαρκώς όλο και μεγαλύτερη δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα. Ακούμε και διαβάζουμε για διάφορα διατροφογονιδιωματικά τεστ σε μέσα και κοινωνικά δίκτυα. Θα χρησίμευε όμως πολύ να

υγιεινή διατροφή

Υγιεινή διατροφή: Στέρηση ή απόλαυση;

Η υγιεινή διατροφή θα λέγαμε ότι έχει παρεξηγηθεί αρκετά σαν όρος από ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Όταν δε θελήσει κάποιος να την υιοθετήσει, υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να το θέλει

βότανα για άγχος

Βότανα για άγχος και στρες

Τα βότανα για άγχος είναι μια πολή δημοφιλής αναζήτηση στο διαδίκτυο τα τελευταία χρόνια. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν τρόπους να μειώσουν το στρες και φυσικά η διατροφή είναι ένας