λιπομέτρηση

Λιπομέτρηση: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις

Η λιπομέτρηση ή αλλιώς σύσταση ανάλυσης σώματος αποτελεί μία μέτρηση η οποία με έναν γρήγορο, ακριβή και αξιόπιστο τρόπο μας παρουσιάζει, τα συστατικά εκείνα από τα οποία αποτελείται το σώμα μας.

Η μη επεμβατική αυτή μέθοδος, αποτελεί βασικό εργαλείο για τον εξεταστή. Παράλληλα, είναι πολύ διαδεδομένη και στο κοινό, το οποίο επιθυμεί να λάβει μία εξατομικευμένη προσέγγιση.

Μια λιπομέτρηση διαρκεί μόλις λίγα δευτερόλεπτα και τα αποτελέσματά της συνδράμουν στη προσπάθεια για μια ολοκληρωμένη και προσωποποιημένη φροντίδα του ατόμου.

Πώς γίνεται η λιπομέτρηση

Η λιπομέτρηση μπορεί να γίνει με ποικίλλους τρόπους.

Είθισται ωστόσο να είναι πιο διαδεδομένοι και παράλληλα πιο εύχρηστοι και αποτελεσματικοί αυτοί της βιοηλεκτρικής εμπέδησης (ΒΙΑ) και των δερματοπτυχών.

Βιοηλεκτρική εμπέδηση

Η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα απλή και σύντομη. Ο εξεταζόμενος καλείται να ανέβει στον λιπομετρητή με γυμνά πέλματα και ακολούθως να κρατήσει τις ειδικές χειρολαβές του. Κατά τη διάρκειά της μέτρησης, και χωρίς να γίνεται αντιληπτό, ένα μικρής έντασης εναλλασσόμενο ρεύμα διαπερνά το σώμα του. Ως εκ τούτου δημιουργείται ένα ηλεκτρικό κύκλωμα όπου μετράται η αγωγιμότητά του.

Οι ιστοί ενός ανθρώπινου σώματος έχουν διαφορετική αγωγιμότητα. Πιο συγκεκριμένα, οι μύες είναι ιστοί πλούσιοι σε νερό, οπότε έχουν υψηλή αγωγιμότητα. Από την άλλη, ιστοί με μικρή περιεκτικότητα σε νερό, όπως το λίπος, παρουσιάζουν μικρή αγωγιμότητα. Βάσει αυτού και των διαφόρων εξισώσεων και αλγόριθμων που χρησιμοποιεί ο λιπομετρητής, έχουμε την εκτίμηση του σωματικού λίπους και όχι μόνο. Αυτό μάλιστα συμβαίνει δίχως τη παραμικρή δική μας συμβολή σε κάποιον υπολογισμό.

Είναι αξιοσημείωτο δε το γεγονός ότι, για να έχει ισχύ η λιπομέτρηση, χρειάζεται να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Γίνεται έτσι αντιληπτό ότι, δεν μιλάμε για μία κοινή μέτρηση, όπως το να ανέβουμε σε μία ζυγαριά. Η σύσταση ανάλυσης σώματος είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό.

Δερματοπτυχομέτρηση (λιπομέτρηση με τσιμπίδα)

Μέσω αυτή της διαδικασίας, δίνεται μία εικόνα των αποθεμάτων του υποδόριου λίπους, με συνέπεια την εκτίμηση και αξιολόγηση του συνολικού σωματικού λίπους.

Η λιπομέτρηση με τσιμπίδα είναι μία ανώδυνη μέθοδος. Μπορεί να την εφαρμόσει ένα εκπαιδευμένο και έμπειρο άτομο, μέσω ενός ειδικού οργάνου, το οποίο λέγεται δερματοπτυχόμετρο.

Το ειδικό αυτό όργανο, μετράει το εύρος των πτυχών του δέρματος, σε διάφορα σημεία του σώματος. Η περιοχή του τρικεφάλου,  του δικεφάλου, της υποωμοπλατιαίας, της υπερλαγώνιας και της κοιλιακής χώρας, αποτελούν τα πέντε βασικά σημεία δερματοπτυχομέτρησης. Άλλες μετρήσεις, είναι αυτές της γαστροκνήμης, του μηρού και της θωρακικής δερματικής πτυχής.

Άλλες μέθοδοι λιπομέτρησης

Υπάρχουν ακόμη η υδροπυκνομετρία (η οποία περιλαμβάνει την εμβύθινση στο νερό), η απορρόφηση ακτίνων Χ διπλής ενέργειας (DXA), η αξονική και η μαγνητική τομογραφία.

Ωστόσο αυτές οι μέθοδοι, χαρακτηρίζονται από υψηλότερη πολυπλοκότητα. Αυτό έχει ως συνέπεια την δυσκολία και άρα τον περιορισμό της εφαρμογής τους.

Ποιες μετρήσεις προκύπτουν από μία λιπομέτρηση ακριβείας

Ο εξεταζόμενος την ίδια στιγμή, θα ενημερωθεί αναφορικά με τη λιπώδη, τη μυϊκή και την οστική μάζα καθώς και για τις πρωτεΐνες και τα συνολικά υγρά του σώματός του.

Επιπλέον, θα μπορεί να γνωρίζει για το βασικό μεταβολικό ρυθμό, τη βαθμονόμηση του σπλαχνικού λίπους, τη μεταβολική ηλικία αλλά και τη γωνία φάσης του. Αναφορικά με τη τελευταία  ένδειξη, αποτελεί ένα δείκτη κυτταρικής υγείας και ευεξίας, με αξιοσημείωτες πληροφορίες για την υγεία ενός ατόμου.

Ανάλογα δε με τον εξοπλισμό ο εξεταζόμενος μπορεί να μετρήσει την τμηματικής ανάλυση, για κάθε κάτω και άνω άκρο και κορμό. Αυτό μπορεί να προφέρει μία ακόμη πιο ακριβή εικόνα της κατάστασης του σώματος και μακροπρόθεσμα της πορείας που αυτό θα έχει.

Γιατί χρειάζεται να κάνουμε λιπομέτρηση

Καθότι κάθε ένας από εμάς είναι μοναδικός, η εξατομίκευση είναι μονόδρομος. Για να μπορεί να γνωρίζει κάποιος όλα αυτά από τα οποία αποτελείται το σώμα του, χρειάζεται να προβεί σε ανάλυση σύστασης σώματος.

Η μέτρηση αυτή θα προσφέρει αξιοσημείωτες πληροφορίες ώστε να λάβει ο κάθε διαιτώμενος, διατροφικές οδηγίες αλλά και ένα προσωποποιημένο πρόγραμμα διατροφής που θα τον βοηθήσουν πραγματικά να είναι πρωτίστως υγιής.

Μην ξεχνάτε ότι το βάρος σαν μεμονωμένος αριθμός, δεν αρκεί για να διαπιστώσουμε την ποσότητα της λιπώδους και άλιπης μάζας σώματος. Η μεν πρώτη περιλαμβάνει το λίπος, η δε δεύτερη περιλαμβάνει τα οστά, τα υγρά και την μυϊκή μάζα. Αυτά τα συστατικά του ανθρώπινου σώματος, οφείλουμε να τα γνωρίζουμε εξαρχής, ώστε να διαπιστώσουμε τι ακριβώς χρειάζεται να βελτιώσουμε.

Λιπομέτρηση ακριβείας στο Be Nutritious

Στο Be Nutritious, στο φυσικό μας χώρο στο Περιστέρι, μπορείτε να πραγματοποιήσετε μία πλήρη ανάλυση σύστασης σώματος, με τον τελευταίας τεχνολογίας λιπομετρητή Tanita MC 780.

Παράλληλα, σας προσφέρουμε την αξιολόγηση της μέτρησης και θα συζητηθούν όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε. Επιπρόσθετα, θα λάβετε την πλήρη αυτή ανάλυση τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή. Καλέστε μας να προγραμματίσουμε μια συνεδρία λιπομέτρησης επικοινωνώντας με το Be Nutritious με όποιον από τους ακόλουθους τρόπους σας εξυπηρετεί:

Κοινοποιήστε:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Benutritious

Σχετικά άρθρα

Βασικός μεταβολισμός

Ο Βασικός μεταβολισμός και τα μυστικά του

Ο Βασικός Μεταβολισμός ή αλλιώς Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός (BMR) εκφράζει την ελάχιστη ενέργεια που απαιτείται ώστε ο οργανισμός μας να εκτέλεσει τις βασικές του λειτουργίες. Η ενέργεια που καταναλώνουμε ημερησίως

Αδηφαγική Διαταραχή

Η Αδηφαγική Διαταραχή και η αντιμετώπιση της

Η Αδηφαγική Διαταραχή (Binge Eating Disorder) ανήκει επίσημα στις διαταραχές πρόσληψης τροφής και αποτελεί ψυχική πάθηση με τα δικά της διακριτά χαρακτηριστικά. Αναγνωρίστηκε επίσημα ως Διατροφική Διαταραχή το 1994 από

υγιεινά σνακ για παιδιά

Υγιεινά Σνακ για παιδιά

Προτάσεις για υγιεινά σνακ για παιδιά που θα προσφέρουν χαμόγελο στα αγαπημένα σας βλαστάρια! Όταν τα παιδιά είναι μικρά, βασίζονται σε εμάς τους μεγάλους να επιλέξουμε ποια τρόφιμα θα αποτελούν

διατροφή μετά τις γιορτές

Η Διατροφή μετά τις γιορτές!

Η διατροφή μετά τις γιορτές μάλλον απασχολεί αν όχι όλους, τους περισσότερους από εμάς! Φάγαμε παραπάνω… ας το παραδεχτούμε! Εντάξει, η αλήθεια είναι ότι οι Διατροφικοί πειρασμοί ήταν πολλοί. Εκεί