easter diet

Πάσχα και διατροφική συνείδηση

Διανύουμε ήδη τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας.

Σύμφωνα με τη Θρησκεία μας, επιτρέπεται η κατανάλωση θαλασσινών, οσπρίων, ζυμαρικών, δημητριακών, ξηρών καρπών, φρούτων και λαχανικών όπως αντίστοιχα της πατάτας της ελιάς και του μελιού.

Αντίθετα, δεν επιτρέπεται η κατανάλωση κρέατος και των αντίστοιχων σκευασμάτων. Δεν επιτρέπεται επίσης η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, αυγών, λαδιού και κρασιού. Βέβαια, τα Σάββατα της Τεσσαρακοστής υπήρχε η δυνατότητα κατανάλωσης λαδιού και κρασιού. Δεν ισχύει το ίδιο όμως ειδικά για το Μ. Σάββατο.

Το Πάσχα φέρνει αναμνήσεις

Οι παιδικές μας αναμνήσεις έρχονται πάντα στο προσκήνιο αυτές τις μέρες.

Όλοι μας νιώθουμε λίγο ή πολύ «Παιδιά». Οι σκέψεις μας πάλι κατακλύζονται κυρίως γύρω από τα ποικίλα εδέσματα του Πασχαλινού Τραπεζιού και στο ότι θα μαζευτούμε όλοι μαζί και θα περάσουμε καλά.

Αλήθεια όμως, πόσες φορές σκεφτήκαμε το αντίθετο; Πόσο ωφέλιμο άραγε θα ήταν να ήμασταν ευτυχισμένοι μόνο και μόνο επειδή το Πάχα απλά είναι μια καλή ευκαιρία να:

  • δούμε και να συζητήσουμε με τους αγαπημένους μας
  • περπατήσουμε στην εξοχή, να γελάσουμε δυνατά και να αναπολήσουμε έτσι την παιδική μας νιότη
  • ακούσουμε παραδοσιακή μουσική και να χορέψουμε, αφήνοντας πίσω μας όλες τις στεναχώριες, έστω και για λίγο

Πόσο αλλιώτικες θα ήταν αυτές οι γιορτές αν οι στιγμές αυτές είχαν μεγαλύτερη αξία από το φαγητό; Σίγουρα, είναι στιγμές που τις προσμένουμε, ενδεχομένως και έναν ολόκληρο χρόνο. Στιγμές που θα γεμίσουν το καλάθι των αναμνήσεών μας και θα μας κάνουν να χαμογελάμε ακόμη και σε ανύποπτο χρόνο όταν τις νοσταλγήσουμε! Μήπως λοιπόν χρειάζεται να εστιάσουμε αλλού την προσοχή μας φέτος;

Μην ανησυχείτε

Δεν θα σας προτείνω να μην φάτε το Πάσχα το αγαπημένο σας τσουρεκάκι ή το μοσχοβολιστό αρνάκι. Ό,τι κι αν μας πουν για εκείνη τη μέρα σχετικά με το φαγητό, ίσως να το αγνοήσουμε ευγενικά!

Όμως, μπορείτε να δείτε κάποιες συμβουλές ώστε με το πέρας της Λαμπρής και γενικότερα αυτών των εορταστικών ημερών να εξακολουθείτε να νιώθετε ότι έχετε τον έλεγχο. Να νιώθετε καλά με το σώμα σας δίχως στομαχικά προβλήματα, δίχως τύψεις και ενοχές. Κυρίως όμως, δίχως να νιώθετε ότι στερηθήκατε κάτι.

Αυτό που χρειάζεστε είναι ισορροπία στις επιλογές και αρμονία στις γεύσεις και στους συνδυασμούς.

Πασχαλινός οδηγός διατροφής

Πάμε ευθύς αμέσως να δούμε ένα mini οδηγό για τις ημέρες που διανύουμε:

Πρωινό Γεύμα

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει το πρώτο γεύμα της ημέρας. Μπορεί να μας βοηθήσει ώστε να έχουμε τον έλεγχο από νωρίς και να προσφέρουμε αυτό που εμείς θέλουμε στο σώμα μας.

Όταν αφήνουμε πολλές ώρες να μεσολαβήσουν από το πρωινό ξύπνημα με συνέπεια να οδηγούμαστε σε λανθασμένες διατροφικά επιλογές. Μπορούμε να επιλέξουμε:

  • κουλούρι σουσαμένιο ή/και με σταφίδες
  • φυτικό γάλα με δημητριακά ολικής ή βρώμη (δοκιμάστε να φτιάξετε porridge ή αλλιώς κρέμα βρώμης!)
  • ψωμί (ειδικά αν είναι ζυμωμένο από τα χεράκια μας!) ή φρυγανιές ολικής άλεσης με ταχίνι

Όλες αυτές τις επιλογές μπορούμε να τις συνοδέψουμε με ένα φρούτο εποχής.

Τι γίνεται με το Πρωινό της Κυριακής του Πάσχα

Θα μας βοηθήσει πολύ το να καταναλώσουμε πρωινό, ώστε να μην ξεκινήσουμε από νωρίς το διαρκές τσιμπολόγημα.

Μπορούμε να φάμε 1 φέτα τσουρέκι (ειδικά αν είναι με ολικής άλεσης, ταχίνι και φρέσκα φρούτα). Ιδανικά μπορούμε να το συνοδέψουμε με 1 φλιτζάνι γάλα κατσικίσιο ή κεφίρ.

Μεσημεριανό και βραδινό γεύμα

Βοηθά ιδιαιτέρως το να επιλέγουμε εξαρχής αυτά που θέλουμε να φάμε από αυτά που υπάρχουν στο τραπέζι μας. Σε αυτό μας «λύνει τα χέρια» θα λέγαμε και η εικόνα του Πιάτου της Διατροφής που όλοι θα έπρεπε να έχουμε υπόψη μας.

Σύμφωνα με αυτό, χωρίζουμε οπτικά το πιάτο στη μέση. Στο ένα μέρος προσθέτουμε σαλάτα φροντίζοντας να έχουμε μια ποικιλία για να προσλάβουμε όλο και περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Στο άλλο μέρος βάζουμε ισόποσα επιλογές που θα καλύψουν τις ανάγκες του εκάστοτε γεύματός μας σε πρωτεϊνη και υδατάνθρακα.

Τι γίνεται με τα αντίστοιχα γεύματα της Κυριακής του Πάσχα

Σαν γενικότερη συμβουλή θα δίναμε το να μην φοβάστε τα γεύματα σε αντίστοιχες ημέρες εορτής αλλά να τις αντιμετωπίζετε όπως και τις καθημερινές.

Σίγουρα υπάρχει μια μεγαλύτερη ποικιλία αυτές τις ημέρες και προφανώς εδέσματα που δεν είναι εφικτό να υπάρχουν άλλες. Σκοπός είναι όπως και να έχει, να απολαύσετε ένα γεύμα, δίχως να νιώθετε δυσφορία.

Θυμηθείτε ότι το συνεχές τσιμπολόγημα δεν βοηθά σε αυτό. Έχετε υπομονή και περιμένετε ώσπου να έρθει η ώρα του οικογενειακού γεύματος, στο οποίο επιλέξτε τι θα φάτε εξαρχής και βάλτε τα στο πιάτο σας, όπως προείπαμε.

Ενδιάμεσα γεύματα

Μας βοηθούν ώστε να νιώθουμε ότι έχουμε τον έλεγχο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και ως εκ τούτου να μη φτάνουμε πολύ πεινασμένοι στα κυρίως γεύματα. Προτεινόμενες επιλογές:

  • παστέλι με μέλι και σουσάμι ή άλλους ξηρούς καρπούς της επιλογής μας (επιλέξτε μια μερίδα των 40γρ.), οι ξηροί καρποί μέχρι 1 χούφτα
  • σπιτικές μπάρες δημητριακών

Μην παρελείψετε να συνοδέψετε τα παραπαπάνω με φρέσκα φρούτα εποχής.

Χαρείτε το

Φυσικά, δεν ξεχνάμε τη τακτική μας ενυδάτωση και την δυνατότητα για άσκηση με την κάθε ευκαιρία που μας δίνεται. Ειδικά για όσους ταξιδέψουν στην επαρχία όπου οι δυνατότητες για μια βόλτα στην εξοχή είναι πολύ περισσότερες.

Δεν χρειάζεστε να φοβάστε τις ημέρες του Πάσχα. Ζήστε απλά την κάθε στιγμή, απολαύστε το φαγητό σε λογικά πλαίσια και μην ξεχνάτε πως τα όρια στη διατροφή σας μπορείτε να τα βάλετε μόνο εσείς.

Να περάσετε όμορφα, να έχετε ισορροπία και αρμονία στις επιλογές σας όσο αφορά τη διατροφή και να απολαύσετε τις μοναδικές στιγμές με την οικογένεια, τους φίλους και τους αγαπημένους σας.

Καλό Πάσχα, με Υγεία!

Κοινοποιήστε:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Benutritious

Σχετικά άρθρα

vegan διατροφή

Vegan Διατροφή: Μάθε όλα όσα χρειάζεσαι!

Η vegan διατροφή είναι μία δημοφιλής διατροφική επιλογή, την οποία υποστηρίζουν παγκοσμίως ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι. Διάφορα θέματα υγείας, η ευημερία των ζώων και η βιωσιμότητα του περιβάλλοντος αποτελούν κάποιους από

ελαιόλαδο

Ελαιόλαδο: Διατροφική αξία, ποικιλίες και οφέλη

Το ελαιόλαδο βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας στην Μεσογειακής Διατροφής κατέχοντας εξέχουσα θέση. Η Μεσογειακή διατροφή αποτελεί ένα εξαιρετικό μοντέλο υγιεινής διατροφής, το οποίο μάλιστα κατείχε τη πρώτη θέση και

δυσανεξία στη λακτόζη

Δυσανεξία στη λακτόζη και διατροφή

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι μια δυσάρεστη πραγματικότητα για εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Φανταστείτε να απολαμβάνετε ένα απολαυστικό παγωτό σε μια ζεστή καλοκαιρινή ημέρα ή ένα αφράτο κομμάτι πίτσας με λιωμένο

αφυδάτωση

Αφυδάτωση: Προσέχουμε για να έχουμε (νερό)

Η αφυδάτωση είναι μια δυσάρεστη και ενδεχομένως επικίνδυνη κατάσταση την οποία όλοι μας πρέπει να φροντίζουμε να αποφεύγουμε. Το καλοκαίρι έφτασε, ο υδράργυρος ήδη έχει χτυπήσει κόκκινο και η ανάγκη