Tips για σωστή διατροφή και απώλεια βάρους κατά το Θηλασμό

Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένη διατροφής είθισται να είναι το «κλειδί» για μία απώλεια βάρους με ασφάλεια και στην περίοδο της γαλουχίας.

Ποιες είναι οι βασικές οδηγίες για μια επιτυχή αλλά και ασφαλή απώλεια βάρους;

 1. Φτιάχνουμε λίστα τροφίμων για τις αγορές μας στο σουπερμάρκετ και αποφεύγουμε να πηγαίνουμε με έντονο το αίσθημα της πείνας.
 2. Χρησιμοποιούμε μικρότερο πιάτο (περίπου στα 25cm) και επιλέγουμε να το χωρίσουμε σε 3 μέρη [το ½ να περιλαμβάνει σαλάτα εποχής, και ακολούθως ισόποσες ποσότητες πρωτεΐνης (π.χ κρέας) και υδατάνθρακες (π.χ ρύζι ή πατάτα)].
 3. Καθόμαστε με ηρεμία στο τραπέζι και απολαμβάνουμε αργά το φαγητό μας, δίχως περισπασμούς (π.χ βλέποντας τηλεόραση), με το συνολικό χρόνο κατανάλωσης ενός γεύματος να ανέρχεται στα 20’, χρονική διάρκεια που απαιτείται για να επέλθει ο κορεσμός.
 4. Επιλέγουμε τα ολικής άλεσης σε σχέση με τα λευκά προϊόντα καθότι είναι πιο ωφέλιμα μιας και προσφέρουν περισσότερες βιταμίνες (π.χ του συμπλέγματος Β) και φυτικές ίνες ενώ παράλληλα συμβάλλουν στο κορεσμό.
 5. Διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων που προμηθευόμαστε και επιλέγουμε αυτά που έχουν τη λιγότερη ή/και καθόλου ζάχαρη, ενώ το ίδιο ενδιαφέρον φροντίζουμε να δείχνουμε και στη περιεκτικότητα στο αλάτι (επιθυμούμε να είναι <1,5 γρ. στα 100γρ. προϊόντος).
 6. Ενημερωνόμαστε για τις θερμίδες ενός τροφίμου αλλά εστιάζουμε τη προσοχή μας στα θρεπτικά συστατικά που προσφέρει (είναι πολύ σημαντικό να είναι πρωτίστως ωφέλιμο για τον οργανισμό μας ένα τρόφιμο).
 7. Επιλέγουμε το ελαιόλαδο ως τη μοναδική πηγή ελαίου για τις παρασκευές των φαγητών μας, χωρίς να γίνεται υπερκατανάλωση αλλά και κακή χρήση του (π.χ τσιγάρισμα). Γενικώς συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή μας τα καλά λιπαρά όπως είναι επιπλέον το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί και οι ελιές.
 8. Αφαιρούμε το ορατό λίπος από το κρέας και επιλέγουμε εξαρχής τα άπαχα μέρη αυτού, χωρίς να υπάρχει τσιγάρισμα και γενικώς έντονη επεξεργασία στη παρασκευή τους.
 9. Επιλέγουμε τα όσπρια 3φορές/εβδομάδα, τα ψάρια 2φ/εβδομάδα και 1-2 φορές το κρέας ενώ αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα κρέατα (π.χ αλλαντικά).
 10. Φροντίζουμε να καταναλώνουμε 3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων (όπως είναι το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί), δίνοντας έμφαση στις άπαχες επιλογές αυτών (χωρίς ωστόσο να χρειάζεται να επιλέγουμε προϊόντα με 0% λιπαρά).
 11. Φροντίζουμε για τη κατανομή της τροφής μέσα στην ημέρα, κάτι που σημαίνει ότι καλό θα ήταν να υπάρχουν συχνά γεύματα ώστε να υπάρχει ο έλεγχος και παράλληλα η πληρότητα που χρειάζεται το σώμα μας ώστε να νιώθουμε πραγματικά καλά.
 12. Η ποικιλία των υλικών και των παρασκευών συμβάλλει θετικά στο να λαμβάνουμε μια εξίσου ποικιλία σε θρεπτικά συστατικά και φυσικά να μην υπάρχει μονοτονία στο φαγητό μας. Έτσι, απολαμβάνουμε πραγματικά τη διατροφή μας και δεν στερούμαστε κάτι.
 13. Φροντίζουμε για την επαρκή και τακτική ενυδάτωσή μας, προτού έρθει το αίσθημα της δίψας
 14. Εντάσσουμε στη καθημερινότητά μας την άσκηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαιτείται κάτι εξειδικευμένο. Είναι σημαντικό να υπάρχει καθημερινή  φυσική δραστηριότητα καθότι επιφέρει αξιοσημείωτα οφέλη εν συγκρίσει με τη καθιστική ζωή.
 15. Καλό είναι να μην παραμελούμε τις ανάγκες του οργανισμού μας σε ύπνο και επαρκή ξεκούραση, καθημερινά.

Ο Μητρικός Θηλασμός είναι μια επένδυση στην υγεία, όχι απλώς μια απόφαση για το τρόπο ζωής καθώς προσφέρει απαράμιλλα οφέλη τόσο για την υγεία του βρέφους όσο και της μητέρας. Είναι μοναδικός ο τρόπος με τον οποίο προσαρμόζεται προκειμένου να καλύπτει τις ανάγκες του βρέφους καθώς αυτό μεγαλώνει και οι απαιτήσεις του αλλάζουν. Η μητέρα εφόσον επιλέξει το μητρικό θηλασμό ως βασική πηγή τροφής για το μωρό της, καλό θα ήταν να δώσει τη πρέπουσα σημασία και στην υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής, αν κι εφόσον δεν είναι μέρος της καθημερινότητάς της. Δεν χρειάζονται εξειδικευμένα τρόφιμα ή ασυνήθιστοι συνδυασμοί τροφίμων, αλλά να υπάρχει η συμμόρφωση με τις συστάσεις του εθνικού διατροφικού οδηγού, προκειμένου να είναι υγιής και η ανάπτυξη του βρέφους. Οι μητέρες που χρειάζονται βοήθεια, μπορούν να απευθυνθούν σε πτυχιούχο Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, όπου θα λάβουν εξατομικευμένη διαιτητική προσέγγιση με κύριο γνώμονα την υγεία τόσο της ίδιας όσο φυσικά και του βρέφους τους.

Να απολαμβάνετε τη κάθε στιγμή με τα βρέφη σας και να έχετε καλούς θηλασμούς!

Βιβλιογραφία:

Λινού Α και συν. Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis. Εθνικός Διατροφικός Οδηγός για Γυναίκες, Εγκύους και Θηλάζουσες. Διαθέσιμο στο: www.diatrofikoiodigoi.gr

Το άρθρο είναι δημοσιευμένο στο https://latched.gr/

Κοινοποιήστε:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Benutritious

Σχετικά άρθρα

λιπομέτρηση

Λιπομέτρηση: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις

Η λιπομέτρηση ή αλλιώς σύσταση ανάλυσης σώματος αποτελεί μία μέτρηση η οποία με έναν γρήγορο, ακριβή και αξιόπιστο τρόπο μας παρουσιάζει, τα συστατικά εκείνα από τα οποία αποτελείται το σώμα

φυτικές ίνες

Φυτικές ίνες: Τι είναι, που τις βρίσκουμε και γιατί τις χρειαζόμαστε;

Οι φυτικές ή αλλιώς διαιτητικές ίνες είναι ένα σημαντικό φυσικό συστατικό των τροφίμων που συμβάλλει θετικά στην υγεία μας. Χαρακτηριστικά, η πρόσληψή τους σχετίζεται με τη βελτίωση της εντερικής λειτουργίας

τεστ Dna διατροφής

Τεστ Dna διατροφής Τι είναι, σε τι χρησιμεύει, γιατί το χρειάζεσαι;

Τα τεστ Dna διατροφής παίρνουν διαρκώς όλο και μεγαλύτερη δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα. Ακούμε και διαβάζουμε για διάφορα διατροφογονιδιωματικά τεστ σε μέσα και κοινωνικά δίκτυα. Θα χρησίμευε όμως πολύ να

υγιεινή διατροφή

Υγιεινή διατροφή: Στέρηση ή απόλαυση;

Η υγιεινή διατροφή θα λέγαμε ότι έχει παρεξηγηθεί αρκετά σαν όρος από ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Όταν δε θελήσει κάποιος να την υιοθετήσει, υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να το θέλει

βότανα για άγχος

Βότανα για άγχος και στρες

Τα βότανα για άγχος είναι μια πολή δημοφιλής αναζήτηση στο διαδίκτυο τα τελευταία χρόνια. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν τρόπους να μειώσουν το στρες και φυσικά η διατροφή είναι ένας