βότανα για άγχος

Βότανα για άγχος και στρες

Τα βότανα για άγχος είναι μια πολή δημοφιλής αναζήτηση στο διαδίκτυο τα τελευταία χρόνια.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν τρόπους να μειώσουν το στρες και φυσικά η διατροφή είναι ένας από αυτούς. Είναι πλέον σύνηθες να ακούμε ή να βλέπουμε αγχώδη άτομα τα οποία επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από αυτό το συναίσθημα. Κάποιες φορές μάλιστα που μπορεί να τους επηρεάζει τόσο, που να μη μπορούν να ανταποκριθούν στο μέγιστο σε μια κατάσταση που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.

Τα γνωστότερα βότανα για άγχος

Το άγχος μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια σειρά από θρεπτικές ουσίες.

Φυσικά και με βότανα, τα οποία έχουν ταυτοποιηθεί για τη μείωση αυτού. Παρακάτω αναφέρονται όλα τα γνωστά βότανα για το άγχος τα οποία μπορούν να μας αποφορτίσουν.

St. John’s Wort (Κοινό όνομα: Υπερικό, Βαλσαμόχορτο, Σπαθόχορτο Βοτανικό όνομα: Hypericum perforatum)

Πρόκειται για ένα φυτό το οποίο χρησιμοποιούσαν επί αιώνες για την αντιμετώπιση ήπιας μορφής κατάθλιψης αλλά και για την επούλωση πληγών και εγκαυμάτων.

Μελέτες έχουν δείξει ότι είναι εξίσου αποτελεσματικό με τα συμβατικά αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο και έχει πολύ χαμηλή συχνότητα εμφάνισης παρενεργειών εν συγκρίσει με αυτά. Δεν πρέπει όμως να λαμβάνεται μαζί με αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Επίσης, ανήκει στα βότανα για το άγχος που δεν συστήνεται σε περίοδο εγκυμοσύνης ή γαλουχίας χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού.

Ginkgo (Κοινό όνομα: Γκίνγκο, Σαλιβουριά – Βοτανικό όνομα: Ginkgo Biloba)

Βοηθά στην ομαλή ροή του αίματος στον εγκέφαλο και συνεπώς στη καλή λειτουργία του.

Να σημειωθεί ότι δεν συστήνεται να λαμβάνεται από όσους λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα (π.χ ασπιρίνη, salospir, Plavix, sintrom). Ανήκει στα βότανα για το άγχος για τα οποία δεν έχουν αναφερθεί στη βιβλιογραφία πιθανές παρενέργειες.

Ashwagandha (Κοινό όνομα: Βιθανία – Βοτανικό όνομα: Withania Somniferum)

Συγκαταλέγεται στα βότανα για το άγχος με πολλαπλές, μη συγκεκριμένες δράσεις που εξουδετερώνουν τα αποτελέσματα του στρες, προάγοντας έτσι την ευεξία.

Σε μελέτη όπου οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, με την πρώτη να λαμβάνει θεραπεία με το συγκεκριμένο βότανο και τη δεύτερη να ακολουθεί ψυχοθεραπεία, διαπιστώθηκε ότι αυτοί που έλαβαν την ashwagandha εμφάνισαν μεγαλύτερη μείωση στις παραμέτρους του άγχους συγκριτικά με αυτούς που ακολούθησαν ψυχοθεραπεία.

Επιπλέον, δεν έχουν αναφερθεί σημαντικές παρενέργειες για αυτό το βότανο.

Kava (Κοινό Όνομα: Κάβα – Βοτανικό όνομα: Piper Methysticum)

Πρόκειται για ένα μέλος της οικογένειας των πιπεροειδών, το οποίο έχει μελετηθεί διεξοδικά ως θεραπεία για το άγχος.

Μελέτη του 1997, που διήρκησε 25 εβδομάδες, έδειξε ότι το Κάβα μείωσε αποτελεσματικά τα συμπτώματα του άγχους σε άτομα με ήπιο έως και  μέτριο άγχος, συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο. Ωστόσο, να τονίσουμε ότι το Κάβα θα πρέπει να λαμβάνεται μόνο κατόπιν ιατρικής παρακολούθησης.

Μάλιστα, οι αρχές υγείας παγκοσμίως σκέφτονται ή εφαρμόζουν ήδη την απαγόρευση του Κάβα. Σε πολλά μέρη στον κόσμο ήδη έχει σταματήσει να κυκλοφορεί.

Valerian (Κοινό όνομα: Βαλεριάνα – Βοτανικό Όνομα: Valeriana Officinalis)

Η ρίζα της βαλεριάνας είναι γνωστή για τις ηρεμιστικές όπως και κατευναστικές της ιδιότητες.

Αντίθετα με άλλα αγχολυτικά φάρμακα, δεν προκαλεί εθισμό όταν λαμβάνεται στις συνιστώμενες ποσότητες. Επιπρόσθετα, όταν λαμβάνεται, δεν συνίσταται η λήψη αντιπηκτικών, η συνδυασμένη χρήση με αλκοολούχα ποτά ενώ υπάρχει η πιθανότητα διαταραχής στην απορρόφηση σιδήρου.

Ανήκει στα βότανα για το άγχος για τα οποία δεν έχουν αναφερθεί σημαντικές παρενέργειες στη βιβλιογραφία. Επίσης, φαίνεται να μην υπάρχουν γνωστοί λόγοι προκειμένου να μην συνίσταται η λήψη της από εγκυμονούσες ή θηλάζουσες.

Hops, Lemon Balm, Passionflower, Chamomile (Κοινό Όνομα: Λυκίσκος, Μελισσόχορτο, Πασσιφλόρα ή Λουλούδι του Πάθους, Χαμομήλι Βοτανικό Όνομα: Humulus Lupulus, Melissa Officinalis, Passiflora Incarnata, Matricaria Recutita)

Εκχυλίσματα των προαναφερθεισών βοτάνων, έχουν επίσης αγχολυτικά αποτελέσματα και έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως.

Όσων αφορά τις παρενέργειες, σχετικά με το χαμομήλι έχουν αναφερθεί, σπάνια, αλλεργικές αντιδράσεις και θεωρείται ασφαλές κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης και γαλουχίας. Παρόμοια αλλεργική αντίδραση έχει αναφερθεί και στην περίπτωση του λυκίσκου, με την ευρύτερη χρήση του όμως να θεωρείται ασφαλής.

Ασφαλή, ωστόσο, θεωρούνται το μελισσόχορτο όπως και η πασσιφλόρα, με τη τελευταία όμως να μην συστήνεται κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης και θηλασμού.

Συμβουλευτείτε τους ειδικούς

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε, ότι είναι συνετό να ενημερώσουμε τον ιατρό μας σε περίπτωση που θελήσουμε να λάβουμε κάποιο από τα παραπάνω βότανα, προκειμένου να μας συμβουλέψει για αυτό που είναι κατάλληλο για τη δική μας περίπτωση όπως επίσης και τη συνιστώμενη δοσολογία και διάρκεια λήψης αυτού.

Βιβλιογραφία
  • Dietary and botanical anxiolytics. Elham Alramadhan et.al, Med Sci Monit, 2012; 18(4): RA40-48
  • Kava-kava extract WS 1490 versus placebo in anxiety disorders–a randomized placebo-controlled 25-week outpatient trial.Volz HP et.al, Pharmacopsychiatry.1997 Jan;30(1):1-5.
  • Natural Medicine: Οδηγός Συμπληρωμάτων διατροφής και βοτάνων, 2013, Etra Publishing,337-606

Κοινοποιήστε:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Benutritious

Σχετικά άρθρα

Βασικός μεταβολισμός

Ο Βασικός μεταβολισμός και τα μυστικά του

Ο Βασικός Μεταβολισμός ή αλλιώς Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός (BMR) εκφράζει την ελάχιστη ενέργεια που απαιτείται ώστε ο οργανισμός μας να εκτέλεσει τις βασικές του λειτουργίες. Η ενέργεια που καταναλώνουμε ημερησίως

Αδηφαγική Διαταραχή

Η Αδηφαγική Διαταραχή και η αντιμετώπιση της

Η Αδηφαγική Διαταραχή (Binge Eating Disorder) ανήκει επίσημα στις διαταραχές πρόσληψης τροφής και αποτελεί ψυχική πάθηση με τα δικά της διακριτά χαρακτηριστικά. Αναγνωρίστηκε επίσημα ως Διατροφική Διαταραχή το 1994 από

υγιεινά σνακ για παιδιά

Υγιεινά Σνακ για παιδιά

Προτάσεις για υγιεινά σνακ για παιδιά που θα προσφέρουν χαμόγελο στα αγαπημένα σας βλαστάρια! Όταν τα παιδιά είναι μικρά, βασίζονται σε εμάς τους μεγάλους να επιλέξουμε ποια τρόφιμα θα αποτελούν

διατροφή μετά τις γιορτές

Η Διατροφή μετά τις γιορτές!

Η διατροφή μετά τις γιορτές μάλλον απασχολεί αν όχι όλους, τους περισσότερους από εμάς! Φάγαμε παραπάνω… ας το παραδεχτούμε! Εντάξει, η αλήθεια είναι ότι οι Διατροφικοί πειρασμοί ήταν πολλοί. Εκεί