10 Διατροφικά tips για το Καλοκαίρι!

Γιατί οι Διακοπές μας φοβίζουν περισσότερο από κάθε τι άλλο όσο αφορά τη Διατροφή μας;

Σίγουρα, σημαντικό ρόλο κατέχει το ότι είμαστε περισσότερο επιρρεπείς, μιας και ξεκουραζόμαστε, ηρεμούμε, χαλαρώνουμε από όλη τη πίεση της δουλειάς και της καθημερινής μας ρουτίνας. Ωστόσο, η Ισορροπημένη Διατροφή ποτέ δεν μας προμήνυε τη στέρηση, ποτέ δεν μας οδηγούσε στη μονοτονία των επιλογών και στον φαύλο κύκλο της θερμιδομέτρησης!

Απλώς υπάρχει για να μας «θυμίζει» πως κάθε μέρα, χρειάζεται να δίνουμε ποικιλία από θρεπτικά συστατικά που ωφελούν το σώμα μας και συνεπώς μας κάνει να νιώθουμε και να είμαστε πραγματικά καλά! Αυτό ακριβώς έρχεται να υπενθυμίσει αυτό το άρθρο, τις απλές μα βασικές συμβουλές διατροφής που βελτιώνουν τη διάθεση, προσφέρουν ενέργεια και δίνουν μια ακόμη αφορμή για να αγαπήσουμε το σώμα μας!

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε το Καλοκαίρι ώστε να έχουμε ισορροπία στη διατροφή μας;

  1. Καταναλώνουμε τακτικά τα γεύματά μας όπως και σε κάθε άλλη εποχή του χρόνου, φροντίζοντας για τη πληρότητα και τη ποικιλία ώστε να λαμβάνουμε όλα όσα χρειάζεται ο οργανισμός μας!
  1. Ενυδατωνόμαστε συχνά μέσα στη διάρκεια της ημέρας, χωρίς να περιμένουμε όμως να διψάσουμε για να αναπληρώσουμε τα υγρά που χρειαζόμαστε! Τα φρούτα και τα λαχανικά συμβάλλουν επίσης θετικά στην ενυδάτωσή μας γι’ αυτό δεν τα παραλείπουμε!
  1. Επιλέγουμε οπωροκηπευτικά εποχής όπως είναι για παράδειγμα το ροδάκινο, το νεκταρίνι, οι βανίλιες, το καρπούζι, το πεπόνι, τα κεράσια, το αγγούρι, οι ντομάτες, τα κολοκυθάκια, οι μελιτζάνες, τα φασολάκια, τα βλίτα κ.α. Χρειαζόμαστε 3 μερίδες φρούτων και 4 μερίδες λαχανικών σε καθημερινή βάση, σύμφωνα με τον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό Ενηλίκων.
  1. Επιλέγουμε να καταναλώνουμε ψάρια 2 φορές την εβδομάδα, ιδανικά, ώστε να λαμβάνουμε τα απαραίτητα για τον οργανισμό μας ω3 λιπαρά οξέα. Είναι αυτά τα οποία βοηθούν στη καλή υγεία της καρδιάς και των ματιών μας ενώ δρουν προστατευτικά έναντι νευρολογικών διαταραχών αλλά και αυτοάνοσων νοσημάτων (χαρακτηριστικό το παράδειγμα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας). Οι σαρδέλες, η αθερίνα, ο κολιός, ο γαλέος, η συναγρίδα και η σφυρίδα είναι μόνο κάποιες από τις επιλογές που έχουμε το Καλοκαίρι καθώς όπως πολύ σοφά έχει πει ο λαός μας… «Κάθε πράγμα στο καιρό του»!
  1. Καταναλώνουμε όσπρια και λαδερά φαγητά τουλάχιστον 2 φορές τη βδομάδα ενώ στη περίπτωση που δεν τα θέλουμε στη κλασσική μορφή τους λόγω και της αυξημένης θερμοκρασίας μπορούμε να επιλέξουμε την εκδοχή της σαλάτας. Για παράδειγμα, μπορούμε να φτιάξουμε μια κρύα σαλάτα με φακές ή ρεβίθια ή φασόλια, να προσθέσουμε ρύζι ή πλιγούρι ή κινόα ή φαγόπυρο και φυσικά ανάμεικτα ωμά λαχανικά της αρεσκείας μας (όπως αγγούρι, τοματίνια, πιπεριές). Τέλος, μπορούμε να γαρνίρουμε με ωμό ελαιόλαδο, ξύδι ή λεμόνι κι ενδεχομένως λίγη μουστάρδα για την έξτρα γεύση ή μπορούμε να φτιάξουμε ένα ντρέσινγκ με αβοκάντο!
  1. Φροντίζουμε να έχουμε στη τσάντα υγιεινά σνακ καθώς οι πιθανότητες για να βγούμε βόλτα είναι πολύ περισσότερες. Έτσι, για να μη προμηθευτούμε κάτι που δεν το χρειαζόμαστε απαραίτητα, προτιμούμε να έχουμε μαζί μας ένα παστέλι ή αντίστοιχα μια μπάρα δημητριακών χωρίς ζάχαρη ενώ μπορούμε να έχουμε σε ένα mini ταπεράκι και ανάλατους ξηρούς καρπούς με αποξηραμένα φρούτα.
  1. Αποφεύγουμε το να μένουμε πολλές ώρες νηστικοί με τη δικαιολογία ότι θα φάμε «το βράδυ στη ταβέρνα» ή στην οποιαδήποτε συνάθροιση με φίλους/συγγενείς. Με αυτή τη πρακτική, το μόνο σίγουρο είναι ότι τελικώς η παρατεταμένη πείνα θα μας οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερη κατανάλωση τροφής και συνεπώς θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Και σε αυτή τη περίπτωση, το κλειδί είναι η τήρηση των τακτικών γευμάτων για να μπορούμε έτσι να έχουμε εμείς οι ίδιοι τον έλεγχο.
  1. Διαβάζουμε τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζουμε, δίνοντας έμφαση στη περιεκτικότητα ανά μερίδα σε αλάτι, σάκχαρα, κορεσμένα και trans λιπαρά ενώ καλό θα ήταν να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τρόφιμα τα οποία έχουν πληθώρα από «άγνωστες λέξεις» στα συστατικά τους.
  1. Αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ κάτι που περιλαμβάνει τόσο την σύσταση για μείωση της υπερβολικής ποσότητας όσο και της συχνότητας αυτής της κατάστασης. Οι συστάσεις αναφέρουν ότι για άτομα φυσιολογικού σωματικού βάρους, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται ως 1 μερίδα για τις γυναίκες και έως 2 μερίδες για τους άνδρες. Προφανώς βέβαια, κάποιος που δεν πίνει δεν χρειάζεται να ξεκινήσει να το κάνει! Φυσικά μεγάλη προσοχή στα κοκτέιλ, όπου ένα ποτήρι μπορεί να συγκριθεί θερμιδικά με ένα πλήρες γεύμα καθώς και στα συνοδευτικά γενικώς των αλκοολούχων ποτών ώστε να μη παρασυρθούμε από το διαρκές τσιμπολόγημα. Αναμφισβήτητα, και σε αυτή τη περίπτωση η τήρηση των γευμάτων ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα και το να είμαστε χορτάτοι πριν τη βραδινή έξοδο για ποτό, σίγουρα συμβάλλουν θετικά στη καλύτερη διαχείριση μιας τέτοιας κατάστασης.
  1. Εντάσσουμε τη φυσική δραστηριότητα στις καθημερινές συνήθειες! Αποφεύγουμε να σκεφτόμαστε πολύπλοκα και να περιμένουμε να είναι ιδανικές οι συνθήκες για να ξεκινήσουμε το περπάτημα ή το κολύμπι ή κάποιο ομαδικό άθλημα. Βλέπουμε τι είναι αυτό που μας ευχαριστεί πραγματικά να κάνουμε στο  τομέα της άσκησης, χωρίς ταμπέλες, χωρίς αυστηρά προγράμματα και χωρίς πίεση. Το σημαντικότερο είναι να νιώθουμε καλά με ότι κάνουμε ώστε να μπορούμε πιο εύκολα να το εντάξουμε στο τρόπο ζωής μας.

Φέτος το Καλοκαίρι, το χαμόγελο και η καλή σας διάθεση…αρκούν! Χωρίς να βάζετε τη ταμπέλα της εποχής, προσφέρετε στο σώμα σας, όσα πραγματικά έχει ανάγκη, και φροντίστε το, καθώς μόνο εσείς μπορείτε να το κάνετε αυτό! Να περνάτε όμορφα!

Με εκτίμηση.

Πηγή εικόνα: pexels.com

Κοινοποιήστε:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Benutritious

Σχετικά άρθρα

Βασικός μεταβολισμός

Ο Βασικός μεταβολισμός και τα μυστικά του

Ο Βασικός Μεταβολισμός ή αλλιώς Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός (BMR) εκφράζει την ελάχιστη ενέργεια που απαιτείται ώστε ο οργανισμός μας να εκτέλεσει τις βασικές του λειτουργίες. Η ενέργεια που καταναλώνουμε ημερησίως

Αδηφαγική Διαταραχή

Η Αδηφαγική Διαταραχή και η αντιμετώπιση της

Η Αδηφαγική Διαταραχή (Binge Eating Disorder) ανήκει επίσημα στις διαταραχές πρόσληψης τροφής και αποτελεί ψυχική πάθηση με τα δικά της διακριτά χαρακτηριστικά. Αναγνωρίστηκε επίσημα ως Διατροφική Διαταραχή το 1994 από

υγιεινά σνακ για παιδιά

Υγιεινά Σνακ για παιδιά

Προτάσεις για υγιεινά σνακ για παιδιά που θα προσφέρουν χαμόγελο στα αγαπημένα σας βλαστάρια! Όταν τα παιδιά είναι μικρά, βασίζονται σε εμάς τους μεγάλους να επιλέξουμε ποια τρόφιμα θα αποτελούν

διατροφή μετά τις γιορτές

Η Διατροφή μετά τις γιορτές!

Η διατροφή μετά τις γιορτές μάλλον απασχολεί αν όχι όλους, τους περισσότερους από εμάς! Φάγαμε παραπάνω… ας το παραδεχτούμε! Εντάξει, η αλήθεια είναι ότι οι Διατροφικοί πειρασμοί ήταν πολλοί. Εκεί