υγιεινή διατροφή

Υγιεινή διατροφή: Στέρηση ή απόλαυση;

Η υγιεινή διατροφή θα λέγαμε ότι έχει παρεξηγηθεί αρκετά σαν όρος από ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Όταν δε θελήσει κάποιος να την υιοθετήσει, υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να το θέλει λόγω προβλήματος υγείας. Άλλος λόγος είναι να υπάρχει η επιθυμία για απώλεια βάρους. Η αλήθεια είναι ότι η πρόληψη και το να καρπωθούμε τα πραγματικά οφέλη που μας προσφέρει η ισορροπημένη διατροφή, δεν έχει την πρέπουσα σημασία στη ζωή πολλών από εμάς.

Στις μέρες μας υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την διατροφή. Πολλές φορές μας παραπλανά η εύκολη οδός για γρήγορες λύσεις στο εκάστοτε θέμα που μας απασχολεί. Άλλες πάλι ακούμε σχετικές εμπειρίες φίλων και γνωστών που τις μοιράζονται μαζί μας.

Είναι θετικό το ότι είναι εύκολα προσβάσιμη τόση πληροφορία. Παρόλα αυτά η αναζήτησή μας χρειάζεται να γίνεται από έγκυρες πηγές.

Πώς ορίζεται η Υγιεινή Διατροφή

Η υγιεινή διατροφή χαρακτηρίζεται από την κατανάλωση τροφών που μας προσφέρουν θρεπτικά συστατικά, τα οποία με τη σειρά τους, μας βοηθούν στο να παραμείνουμε υγιείς, να νιώθουμε καλά και να έχουμε ενέργεια.

Οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες, τα λίπη, το νερό, οι βιταμίνες και τα μέταλλα είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα θρεπτικών συστατικών. Προάγουν, μεταξύ των άλλων, την πρόληψη μη μεταδοτικών ασθενειών όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης οι χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού, οι ψυχικές και νευρολογικές διαταραχές αλλά και ο καρκίνος.

Τι χαρακτηρίζει την υγιεινή διατροφή

Μια υγιεινή διατροφή, χαρακτηρίζεται από την έμφαση στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης και γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά.

Επιπλέον, η ποικιλία στην κατανάλωση πρωτεϊνικών τροφών όπως είναι τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα άπαχα κρέατα, τα όσπρια, τα αυγά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, είναι εξίσου σημαντική. Ωστόσο, χρειάζεται να δίνεται έμφαση στην χαμηλή περιεκτικότητα των τροφίμων σε πρόσθετα σάκχαρα, νάτριο, κορεσμένα και τρανς λιπαρά και χοληστερόλη.

Αντίστοιχα, η ισορροπία στις θερμίδες που προσλαμβάνονται, κατέχουν εξίσου σημαντικό ρόλο, στην υιοθέτηση και την εφαρμογή μιας υγιεινής διατροφής.

Τι χρειάζεται να περιορίσουμε ή/και να αποφύγουμε σε μια υγιεινή διατροφή;

Υπάρχουν τρόφιμα και συνήθειες που καλό θα ήταν να περιορίσουμε ή/και να αποφύγουμε. Εφόσον φυσικά, έχουμε την ανάγκη να προσφέρουμε μια διαφορετική φροντίδα στο σώμα μας.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα αλλαντικά, τα αναψυκτικά και οι απλοί υδατάνθρακες όπως είναι το λευκό ψωμί και τα ζυμαρικά. Ακόμα, τα τυποποιημένα σνακ, οι χυμοί εμπορίου καθώς και το fast food (γρήγορο/τυποποιημένο φαγητό).

Υγιεινή διατροφή και οφέλη

Τα οφέλη της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής ποικίλλουν. Παράλληλα, μπορούν να γίνουν αντιληπτά σε διαφορετικό χρόνο από άτομο σε άτομο.

Η καλύτερη διάθεση, η βελτίωση μνήμης, η περίσσεια ενέργεια, ο καλύτερος έλεγχος των επιπέδων σακχάρου, η βελτίωση ή/και αποκατάσταση της λειτουργίας του εντέρου αλλά και η ενίσχυση της σωματικής και ψυχικής υγείας είναι μόνο κάποια από τα χαρακτηριστικά οφέλη.

Αντίστοιχα, το λαμπερό και φωτεινό δέρμα, η βελτίωση του μεταβολισμού, η τόνωση του μυϊκού συστήματος και η αύξηση της αντοχής, η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα καθώς και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, μας προσφέρουν πολλούς ακόμη λόγους ώστε να θέλουμε να βελτιώσουμε τον τρόπο διατροφής μας.

Απολαμβάνω, δεν στερούμαι!

Η ισορροπημένη διατροφή δεν περιλαμβάνει καλά και κακά τρόφιμα ούτε χαρακτηρίζεται από λάθος και σωστές επιλογές.

Οι συνήθειες μας είναι αυτές που μας κάνουν να αγαπάμε και να φροντίζουμε το σώμα μας. Επίσης, να απολαμβάνουμε σε βάθος χρόνου όλα όσα εμείς του προσφέρουμε σταδιακά. Είναι μεγάλη αλήθεια ότι αν δεν φροντίσουμε εμείς το σώμα μας, αν δεν αγαπήσουμε εμείς πρώτοι τον εαυτό μας, δεν θα βρεθεί άλλος να το κάνει καλύτερα από εμάς.

Η υγιεινή διατροφή περιλαμβάνει τα πάντα και δεν αποκλείει τίποτα!

Αυτό που μαθαίνουμε μέσα από την διατροφική εκπαίδευση είναι, μεταξύ των άλλων, τη συχνότητα, την ποσότητα και τον συνδυασμό του κάθε τροφίμου που επρόκειτο να καταναλώσουμε.

Προφανώς και θα γευτούμε τις αγαπημένες μας τροφές. Αυτό που τελικά προσπαθούμε να βελτιώσουμε είνα, η συμπεριφορά μας απέναντι σε κάθε τρόφιμο. Να αντιλαμβανόμαστε δηλαδή πρωτίστως την θρεπτική αξία που έχει να μας προσφέρει.

Ένα βήμα τη φορά!

Η υιοθέτηση της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής χρειάζεται χρόνο. Μάλιστα, χρόνο μοναδικό για τον κάθε άνθρωπο, όπως ακριβώς μοναδικός είναι και ο τρόπος ζωής του.

Όταν η υγιεινή διατροφή συνδυαστεί με την τακτική άσκηση, τότε μπορούμε να μιλάμε για μία εξαιρετικά αλάνθαστη προσέγγιση αλλαγής του τρόπου ζωής, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Επιπροσθέτως, η βελτίωση του ύπνου και της ψυχικής μας υγείας θα μας οδηγήσουν ακριβώς εκεί που επιθυμούμε. Στο να είμαστε και να νιώθουμε ευτυχισμένοι!

Τα βήματά μας μπορούν να είναι αργά αλλά σταθερά. Δεν χρειάζεται βιασύνη και σίγουρα δεν βοηθά το να κάνουμε αυτό που κάνουν οι άλλοι, όσο αποδοτικό κι αν φαίνεται. Αν δεν ταιριάζει σε εμάς μία συνήθεια, τότε καλύτερα να μην την υιοθετήσουμε εξαρχής.

Επιστημονική υποστήριξη

Αν λοιπόν έχετε κουραστεί με τις επαναλαμβανόμενες δίαιτες, τις δίαιτες γιο-γιο και τις διάφορες πρακτικές που συνήθως καταλήγουν σε αδιέξοδο, τότε ναι, είστε έτοιμοι για να ξεκινήσετε τη δική σας προσπάθεια!

Ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής με την παράλληλη συμβουλευτική μπορεί να παίξει σπουδαίο ρόλο. Το μόνο που τελικώς χρειάζεστε είναι θέληση για αλλαγή, και κατανόηση ως προς το χρόνο που χρειάζεται το κάθε σώμα.

Από την πλευρά μου, ως Διαιτολόγος στο Περιστέρι είμαι εδώ για να σας καθοδηγήσω και ενθαρρύνω ώστε να έχουμε μια καλή συνεργασία και να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μπορώ να σας υποστηρίξω όπου και να βρίσκεστε μέσω online συνεδριών αλλά θα χαρώ να σας υποδεχθώ και στον χώρο μου. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου με όποιον από τους ακόλουθους τρόπους σας εξυπηρετεί:

Κοινοποιήστε:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Benutritious

Σχετικά άρθρα

Βασικός μεταβολισμός

Ο Βασικός μεταβολισμός και τα μυστικά του

Ο Βασικός Μεταβολισμός ή αλλιώς Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός (BMR) εκφράζει την ελάχιστη ενέργεια που απαιτείται ώστε ο οργανισμός μας να εκτέλεσει τις βασικές του λειτουργίες. Η ενέργεια που καταναλώνουμε ημερησίως

Αδηφαγική Διαταραχή

Η Αδηφαγική Διαταραχή και η αντιμετώπιση της

Η Αδηφαγική Διαταραχή (Binge Eating Disorder) ανήκει επίσημα στις διαταραχές πρόσληψης τροφής και αποτελεί ψυχική πάθηση με τα δικά της διακριτά χαρακτηριστικά. Αναγνωρίστηκε επίσημα ως Διατροφική Διαταραχή το 1994 από

υγιεινά σνακ για παιδιά

Υγιεινά Σνακ για παιδιά

Προτάσεις για υγιεινά σνακ για παιδιά που θα προσφέρουν χαμόγελο στα αγαπημένα σας βλαστάρια! Όταν τα παιδιά είναι μικρά, βασίζονται σε εμάς τους μεγάλους να επιλέξουμε ποια τρόφιμα θα αποτελούν

διατροφή μετά τις γιορτές

Η Διατροφή μετά τις γιορτές!

Η διατροφή μετά τις γιορτές μάλλον απασχολεί αν όχι όλους, τους περισσότερους από εμάς! Φάγαμε παραπάνω… ας το παραδεχτούμε! Εντάξει, η αλήθεια είναι ότι οι Διατροφικοί πειρασμοί ήταν πολλοί. Εκεί