δίαιτα εξπρές

Δίαιτα εξπρές: Όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν την ξεκινήσετε

Μια δίαιτα εξπρές είναι το 1ο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας όταν επιθυμούμε να αδυνατίσουμε γρήγορα.

Συνήθως την σκεφτόμαστε όλοι μας μετά από γιορτές ή καλοκαιρινες διακοπές. Ακόμη κι αν είμαστε κάπου καλεσμένοι (πχ γάμος), αναζητούμε τρόπους να χάσουμε τα περιττά μας κιλά. Ψάχνουμε για δίαιτες διασήμων που είχαν σημαντικά αποτελέσματα και γενικώς «μαγικές» πρακτικές που θα συμβάλλουν άμεσα στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Δεν είναι λίγες οι φορές πάλι που μας συνεπαίρνει ο ενθουσιασμός ενός οικείου μας προσώπου που αδυνάτισε. Έτσι, ζητάμε το πρόγραμμά του, ώστε να το ακολουθήσουμε κι εμείς. Μήπως όμως μας διαφεύγει κάτι; Φυσικά και ναι!

Μας διαφεύγει το γεγονός ότι μέσα σε ό,τι θέλουμε να υιοθετήσουμε, δεν πρέπει να παραβλέπουμε τα δικά μας «Θέλω» και τις δικές μας προσωπικές ανάγκες. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή, και ας ξεκαθαρίσουμε τι είναι οι δίαιτες εξπρές.

Τι είναι μια δίαιτα εξπρές

Μια δίαιτα εξπρές είναι μία συγκεκριμένη διατροφή με απώτερο σκοπό την γρήγορη απώλεια βάρους.

Συνήθως είναι μία δίαιτα περιοριστικού τύπου, η οποία δεν διαθέτει ισορροπία η ποικιλία. Αυτό βέβαια έχει ως συνέπεια να εξουθενώνει τον οργανισμό. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η δίαιτα Atkins, Paleo, Nasa, Military, του Beverly Hills, του Hollywood, του γκρέιπφρουιτ, των μονάδων, του Dukan, η αλκαλική και η δίαιτα με βάσει τις ομάδες αίματος.

Το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ένα. Κατά πάσα πιθανότητα, δεν συμβάλλουν θετικά στη διαχείριση της κατάστασης και μας οδηγούν σε ακόμα χειρότερο σημείο από αυτό που ξεκινήσαμε.

Γιατί δεν αποδίδει μια δίαιτα εξπρές

Καταρχάς, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να μπορέσει κάποιος να μείνει σε έναν στερητικό τρόπο διατροφής για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο διαιτόμενος θα πρέπει να ξεχάσει τις διατροφικές προτιμήσεις και συνήθειες που είχε σε προηγούμενο διάστημα. Αυτό από μόνο του είναι ένας ξεκάθαρα επιβαρυντικός παράγοντας.

Επισήμως, οι στατιστικές δείχνουν ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν μία αυστηρή δίαιτα, μπορεί να ανακτήσουν τουλάχιστον το μισό από το βάρος που έχουν χάσει, μέσα σε ένα χρόνο. Επιπλέον, αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να ανακτήσουν τελικά όλο το βάρος που έχασαν, μέσα στα επόμενα 3-5 έτη.

Τι ισχύει με την απώλεια λίπους

Προφανώς, η απώλεια βάρους μεγαλύτερη του 1 κιλού ανά εβδομάδα που υπόσχονται αυτές οι δίαιτες είναι ιδιαίτερα ελκυστική. Και πράγματι, η ζυγαριά μπορεί να δείξει χαμηλότερο αριθμό.

Η απώλεια όμως δεν είναι επιλεκτική και δεν μπορούμε να προ-αποφασίσουμε ότι το βάρος που θα χάσουμε θα είναι μόνο λίπος. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χάσουμε παράλληλα με την λιπώδη μάζα και μυϊκή μάζα και ίσως μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό.

Κάτι τέτοιο βέβαια είναι τελείως ανεπιθύμητο. Η μυϊκή μάζα στηρίζει το σώμα μας και συμβάλει καθοριστικά στην κίνηση όπως και στην αύξηση του βασικού μεταβολισμού μας. Αναφορικά με αυτό, να σημειώσουμε ότι όσο αυξάνεται η μυϊκή μάζα, αυξάνονται παράλληλα και οι θερμίδες που καταναλώνονται σε κατάσταση ηρεμίας όπως και το αντίστροφο.

Δίαιτα εξπρές και παρενέργειες

Οι άνθρωποι που τείνουν να ακολουθούν αυστηρές δίαιτες βάζουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο να αναπτύξει διάφορα προβλήματα υγείας.

Το σώμα μας χρειάζεται ένα επαρκές ποσό θερμίδων καθημερινά, ώστε να επιτελέσει τις βασικές ζωτικές λειτουργίες του (π.χ καρδιακοί χτύποι, αναπνοή κ.α). Αυτό δε το ποσό θερμίδων είναι μοναδικό για τον καθένα μας.

Η απώλεια μυϊκής μάζας σε μεγαλύτερο βαθμό από αυτό που θεωρείται ως φυσιολογικό είναι κάτι που θα πρέπει να μας απασχολεί. Ιδιαίτερα δε αν αναλογιστούμε ότι η μυϊκή μάζα αποτελεί έναν ανεξάρτητο δείκτη μεταβολικής υγείας, τον οποίο και οφείλουμε να προστατεύουμε.

Επιπλέον, οι ελλείψεις που δημιουργούνται σε βασικά θρεπτικά συστατικά όπως είναι ο σίδηρος, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Β12, μπορεί να οδηγήσουν σε κόπωση, τριχόπτωση αλλά και εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Από την άλλη, μία γρήγορη απώλεια βάρους, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χολολιθίασης, κάτι που είθισται να παρατηρείται ειδικότερα στα παχύσαρκα άτομα. Επιπλέον, μια δίαιτα εξπρές μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρής αφυδάτωσης και ως εκ τούτου να προκύψουν πονοκέφαλοι, δυσκοιλιότητα, κούραση και γενικότερη δυσφορία.

Το σώμα μπορεί να προσαρμόζεται εύκολα σε μικρές αλλαγές. Όταν όμως υπάρχουν ακραίες τροποποιήσεις στη διατροφική συμπεριφορά, τότε αυτό μπορεί να επηρεάσει την πρόσληψη μετάλλων, διαταράσσοντας έτσι και τους ηλεκτρολύτες.

Παράλληλα, με μια αυστηρή δίαιτα ελλοχεύει ο κίνδυνος ανάπτυξης διατροφικών διαταραχών όταν αυτές οι τακτικές ακολουθούνται συχνά.

Τι ΔΕΝ γνωρίζουμε για τις αυστηρές δίαιτες

Με μια δίαιτα εξπρές, αυτό που τελικώς προσφέρουμε στον εαυτό μας είναι μία πρόσκαιρη χαρά με ημερομηνία λήξης.

Χρειάζεται να αναζητούμε και να επιθυμούμε να υιοθετήσουμε πρακτικές που δεν θα συνάδουν με την κούραση και τους γνωστούς ή άγνωστους κινδύνους αλλά με την ευεξία και την καλή διάθεση.

Το να μειώσει κάποιος το βάρος του μπορεί να φαίνεται δύσκολο και χρονοβόρο. Όμως, το να βελτιωθεί βήμα-βήμα ο τρόπος διατροφής, είναι ένα ταξίδι με συγκεκριμένο προορισμό. Κι αυτός δεν είναι άλλος από την υγεία μας.

Μία δίαιτα εξπρές μπορεί να μας προσφέρει άμεσα ένα επιθυμητό για εμάς αποτέλεσμα αλλά όχι για την υγεία μας.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τελικά το σώμα μας;

Χρειάζεται να έχουμε υπομονή και να δώσουμε χρόνο στο σώμα μας ώστε να μάθει να τρέφεται σωστά.

Δεν μπορεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα να έχουμε διαφορετικές διατροφικές προτιμήσεις και συνήθειες και να απαιτούμε ύστερα από το σώμα μας, να ανταποκριθεί στα μέγιστα σε μια πιο ισορροπημένη διατροφή

Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί διαφορετικός χρόνος για την βελτίωση και ως εκ τούτου την εδραίωση της όποιας συνήθειας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι μιλάμε για ένα χρονοβόρο ταξίδι που θα μας προσφέρει αγανάκτηση μέχρι να φτάσουμε. Μιλάμε για ένα ταξίδι με συγκεκριμένο προορισμό δε, αλλά που κυρίως μας ενδιαφέρει να απολαύσουμε τη διαδρομή του.

Και αυτό γιατί σε αυτή τη διαδρομή θα είμαστε ο εαυτός μας. Θα δούμε έτσι τα λάθη μας και θα προσπαθήσουμε να τα διορθώσουμε. Θα δούμε τις συνήθειες που έχουμε και θα προσπαθήσουμε να τις βελτιώσουμε. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να προσφέρουμε στο σώμα μας την πραγματική αλλαγή. Μόνο έτσι θα κατανοήσουμε την αξία της διατροφής, χωρίς να την παρομοιάζουμε ως αυστηρή ή άνοστη.

Η ισορροπημένη διατροφή σου «ανοίγει» τον πιο όμορφο κόσμο, αρκεί να θέλεις να τον δεις. Η στέρηση και οι απαγορεύσεις, η πείνα, η κόπωση, η έλλειψη ενέργειας και διάθεσης, η μονοτονία και η επιλεκτική σίτιση βάσει θερμίδων, δεν έχουν θέση στον κόσμο της.

Οι επιλογές βασίζονται στον μοναδικό τρόπο ζωής του καθενός όπως μοναδική είναι και η διατροφική φροντίδα που λαμβάνει από έναν ειδικό. Αυτός είναι που μέσω της εξατομίκευσης θα σε προσεγγίσει και θα σε κατευθύνει κατάλληλα.

Αγάπησε το σώμα σου και φρόντισέ το!

Αν πρώτος-η εσύ δεν το κάνεις, τότε δεν θα βρεθεί κανείς άλλος να το κάνει καλύτερα από σένα!

Κάθε μέρα σου δίνεται μία ακόμη ευκαιρία στο να προφέρεις στον οργανισμό σου αυτό που πραγματικά χρειάζεται! Μην αναλώνεσαι σε γρήγορες και πολλά υποσχόμενες δίαιτες που δεν σε κάνουν πρωτίστως χαρούμενο-η με αυτό που ακολουθείς!

Τα κιλά μπορούν να μειωθούν, με την σωστή καθοδήγηση και όχι με μια δίαιτα εξπρές. Αυτό που όμως έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η διατροφική εκπαίδευση που θα λάβεις τόσο για εσένα όσο και για την οικογένειά σου.

Με αυτόν τον τρόπο, θα γίνει η διατροφή τρόπος ζωής και δεν θα χρειαστείς ξανά διέξοδο από το φαύλο κύκλο της δίαιτας!

Διατροφική καθοδήγηση για σταθερή και υγιεινή απώλεια βάρους

Αν θέλεις κι εσύ να το προσπαθήσεις, είμαι εδώ για εσένα! Μαζί θα πηγαίνουμε βήμα-βήμα τη διατροφή μας προς το καλύτερο!

Θα μάθουμε όλα όσα χρειάζονται για να είμαστε πρωτίστως υγιείς, χαρούμενοι και γεμάτοι από θρέψη! Είμαι Διαιτολόγος στο Περιστέρι και γνωρίζω πώς μπορείς να πετύχεις απώλεια βάρους χωρίς να επιβαρυνθείς με κάποια αυστηρή δίαιτα.

Για περισσότερες πληροφορίες ή για να προγραμματίσουμε κάποια δια ζώσης συνεδρία, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου, με όποιον από τους ακόλουθους τρόπους σε  εξυπηρετεί:

Κοινοποιήστε:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Benutritious

Σχετικά άρθρα

ελαιόλαδο

Ελαιόλαδο: Διατροφική αξία, ποικιλίες και οφέλη

Το ελαιόλαδο βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας στην Μεσογειακής Διατροφής κατέχοντας εξέχουσα θέση. Η Μεσογειακή διατροφή αποτελεί ένα εξαιρετικό μοντέλο υγιεινής διατροφής, το οποίο μάλιστα κατείχε τη πρώτη θέση και

δυσανεξία στη λακτόζη

Δυσανεξία στη λακτόζη και διατροφή

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι μια δυσάρεστη πραγματικότητα για εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Φανταστείτε να απολαμβάνετε ένα απολαυστικό παγωτό σε μια ζεστή καλοκαιρινή ημέρα ή ένα αφράτο κομμάτι πίτσας με λιωμένο

αφυδάτωση

Αφυδάτωση: Προσέχουμε για να έχουμε (νερό)

Η αφυδάτωση είναι μια δυσάρεστη και ενδεχομένως επικίνδυνη κατάσταση την οποία όλοι μας πρέπει να φροντίζουμε να αποφεύγουμε. Το καλοκαίρι έφτασε, ο υδράργυρος ήδη έχει χτυπήσει κόκκινο και η ανάγκη

Βασικός μεταβολισμός

Ο Βασικός μεταβολισμός και τα μυστικά του

Ο Βασικός Μεταβολισμός ή αλλιώς Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός (BMR) εκφράζει την ελάχιστη ενέργεια που απαιτείται ώστε ο οργανισμός μας να εκτέλεσει τις βασικές του λειτουργίες. Η ενέργεια που καταναλώνουμε ημερησίως

Αδηφαγική Διαταραχή

Η Αδηφαγική Διαταραχή και η αντιμετώπιση της

Η Αδηφαγική Διαταραχή (Binge Eating Disorder) ανήκει επίσημα στις διαταραχές πρόσληψης τροφής και αποτελεί ψυχική πάθηση με τα δικά της διακριτά χαρακτηριστικά. Αναγνωρίστηκε επίσημα ως Διατροφική Διαταραχή το 1994 από