δυσανεξία στη λακτόζη

Δυσανεξία στη λακτόζη και διατροφή

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι μια δυσάρεστη πραγματικότητα για εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Φανταστείτε να απολαμβάνετε ένα απολαυστικό παγωτό σε μια ζεστή καλοκαιρινή ημέρα ή ένα αφράτο κομμάτι πίτσας με λιωμένο τυρί και αμέσως μετά να νιώθετε φούσκωμα και πόνο στην κοιλιά. Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να μετατρέψει απλές γευστικές απολαύσεις σε δυσάρεστες εμπειρίες, επηρεάζοντας την καθημερινότητα των ατόμων που την αντιμετωπίζουν.

Ωστόσο, η γνώση και η σωστή διατροφική προσέγγιση μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση αυτής της κατάστασης. Συγκεκριμένα, επιτρέπουν να απολαμβάνετε τα αγαπημένα σας τρόφιμα χωρίς τον φόβο των δυσάρεστων συμπτωμάτων.

Τι είναι η Δυσανεξία στη Λακτόζη

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι η ανικανότητα του οργανισμού να αφομοιώσει τη λακτόζη.  

Πρόκειται για έναν δισακχαρίτη, δηλαδή αποτελείται από δύο απλά σάκχαρα, τη γλυκόζη και τη γαλακτόζη και βρίσκεται κυρίως στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Για να μπορέσει ο οργανισμός να την αφομοιώσει, χρειάζεται το ένζυμο λακτάση που την διασπά.

Στην δυσανεξία στην λακτόζη, υπάρχει έλλειψη ή η μειωμένη παραγωγή της λακτάσης, γι’ αυτό η λακτόζη δεν μπορεί να απορροφηθεί. Αυτο έχει ως αποτέλεσμα να προκαλούνται δυσάρεστα γαστρεντερικά συμπτώματα μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.

Δυσανεξία στη λακτόζη: Αίτια & Συμπτώματα

Υπάρχουν δύο καταστάσεις δυσανεξίας στη λακτόζη, η πρωτογενής και η δευτερογενής.

Πρωτογενής δυσανεξία

Παρουσιάζεται συνήθως κατά την ενηλικίωση και οφείλεται σε φυσιολογική μείωση της παραγωγής λακτάσης μετά τον απογαλακτισμό.

Δευτερογενής δυσανεξία

Μπορεί να προκύψει μετά από γαστρεντερικές ασθένειες ή τραυματισμούς του εντέρου που επηρεάζουν την παραγωγή λακτάσης όπως η κοιλιοκάκη και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

Συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη

Τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και περιλαμβάνουν:

  • Φούσκωμα
  • Πόνος και κράμπες στην κοιλιά
  • Διάρροια
  • Ναυτία
  • Αέρια

Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 30 λεπτά έως δύο ώρες μετά την κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν λακτόζη και η ένταση τους μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Η διαφοροποίηση αυτή οφείλεται στην ποσότητα της λακτόζης που καταναλώνεται και την ποσότητα της λακτάσης που παράγει το έντερο.

Πώς γίνεται η διάγνωση της δυσανεξίας στη λακτόζη

Η διάγνωση της δυσανεξίας στη λακτόζη γίνεται συνήθως με τους εξής τρόπους:

Δοκιμή ανοχής στη λακτόζη

Ο ασθενής καταναλώνει ένα υγρό που περιέχει λακτόζη και στη συνέχεια μετριέται η γλυκόζη στο αίμα του. Μια μικρή αύξηση στα επίπεδα γλυκόζης δείχνει δυσανεξία.

Δοκιμή αναπνοής υδρογόνου

Ο ασθενής καταναλώνει λακτόζη και στη συνέχεια υπολογίζεται το υδρογόνο στην αναπνοή του. Υψηλά επίπεδα υδρογόνου υποδεικνύουν ότι η λακτόζη δεν έχει απορροφηθεί σωστά και έχει ζυμωθεί από βακτήρια στο έντερο.

Καλλιέργεια κοπράνων

Υπολογίζεται το επίπεδο των οξέων στα κόπρανα, που παράγονται όταν η λακτόζη δεν αφομοιώνεται σωστά. Αυτή η μέθοδος είναι ιδανική για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά.

Πώς αντιμετωπίζεται η δυσανεξία

Η αντιμετώπιση της δυσανεξίας στη λακτόζη περιλαμβάνει κυρίως τη διατροφή.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να καταναλώνουν μικρές ποσότητες λακτόζης χωρίς να παρουσιάσουν συμπτώματα. Ωστόσο, κάποιες διατροφικές αλλαγές  είναι απαραίτητες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Ορισμένες στρατηγικές και συμβουλές για την καλύτερη διαχείριση της κατάστασης μέσω της διατροφής είναι οι παρακάτω:

1.Αποφυγή γαλακτοκομικών προϊόντων

Το πρώτο βήμα είναι η μείωση ή η αποφυγή των γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί και το παγωτό.

Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή γιατί μπορεί να υπάρχει λακτόζη σε τρόφιμα που δεν είναι προφανώς γαλακτοκομικά. Για παράδειγμα, το ψωμί, τα αρτοσκευάσματα, τα δημητριακά πρωινού, οι σάλτσες, οι σούπες και τα επεξεργασμένα κρέατα.

Επομένως, είναι ιδιάζουσας σημασία η ανάγνωση πάντα των ετικετών των τροφίμων για να εντοπισθούν πιθανές πηγές λακτόζης.

2.Χρήση προϊόντων χαμηλής ή χωρίς λακτόζη

Πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα πλέον διατίθενται σε μορφή χαμηλής ή χωρίς λακτόζη. Σε αυτά προϊόντα έχει αφαιρεθεί η λακτόζη ή έχει προστεθεί λακτάση, ώστε να είναι πιο εύπεπτα για άτομα με δυσανεξία.

3.Εναλλακτικά γαλακτοκομικά προϊόντα

Πλέον υπάρχουν πολλές φυτικές εναλλακτικές επιλογές που μπορούν να αντικαταστήσουν το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Γάλα αμυγδάλου, σόγιας, καρύδας ή βρώμης: Πρόκεται για φυσικά γάλατα χωρίς λακτόζη και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μαγειρική και ζαχαροπλαστική όπως το ζωικό γάλα
  • Γιαούρτι σόγιας ή καρύδας: Μια καλή επιλογή για πρωινό ή σνακ
  • Τυρί χωρίς λακτόζη: Υπάρχουν πλέον πολλές επιλογές τυριών που δεν περιέχουν λακτόζη

4.Λήψη συμπληρωμάτων λακτάσης

Για άτομα που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να αποφύγουν εντελώς τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα συμπληρώματα λακτάσης μπορούν να βοηθήσουν. Τα συμπληρώματα αυτά λαμβάνονται πριν την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και μπορούν να μειώσουν ή να αποτρέψουν τα συμπτώματα της δυσανεξίας.

Διατροφική υποστήριξη σε άτομα με δυσανεξία στην λακτόζη

Η ζωή με δυσανεξία στη λακτόζη δεν είναι πάντα εύκολη. Ωστόσο, με τη σωστή διατροφή, μπορούμε να διαχειριστούμε τα συμπτώματα της και να απολαύσουμε μια φυσιολογική ζωή.

Αν νιώθετε ότι η δυσανεξία στη λακτόζη επηρεάζει την ποιότητα ζωής σας, μπορώ να σας βοηθήσω. Είμαι Διαιτολόγος Διατροφολόγος στο Περιστέρι και έχω τις γνώσεις να διαμορφώσω για εσάς ένα εξατομικευμένο πλάνο διατροφής που θα καλύπτει τις ανάγκες σας.

Θα χαρώ να σας γνωρίσω και μπορείτε να επικοινωνήστε μαζί μου με οποιονδήποτε από τους ακόλουθους τρόπους σας εξυπηρετεί:

Κοινοποιήστε:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Benutritious

Σχετικά άρθρα

vegan διατροφή

Vegan Διατροφή: Μάθε όλα όσα χρειάζεσαι!

Η vegan διατροφή είναι μία δημοφιλής διατροφική επιλογή, την οποία υποστηρίζουν παγκοσμίως ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι. Διάφορα θέματα υγείας, η ευημερία των ζώων και η βιωσιμότητα του περιβάλλοντος αποτελούν κάποιους από

ελαιόλαδο

Ελαιόλαδο: Διατροφική αξία, ποικιλίες και οφέλη

Το ελαιόλαδο βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας στην Μεσογειακής Διατροφής κατέχοντας εξέχουσα θέση. Η Μεσογειακή διατροφή αποτελεί ένα εξαιρετικό μοντέλο υγιεινής διατροφής, το οποίο μάλιστα κατείχε τη πρώτη θέση και

δυσανεξία στη λακτόζη

Δυσανεξία στη λακτόζη και διατροφή

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι μια δυσάρεστη πραγματικότητα για εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Φανταστείτε να απολαμβάνετε ένα απολαυστικό παγωτό σε μια ζεστή καλοκαιρινή ημέρα ή ένα αφράτο κομμάτι πίτσας με λιωμένο

αφυδάτωση

Αφυδάτωση: Προσέχουμε για να έχουμε (νερό)

Η αφυδάτωση είναι μια δυσάρεστη και ενδεχομένως επικίνδυνη κατάσταση την οποία όλοι μας πρέπει να φροντίζουμε να αποφεύγουμε. Το καλοκαίρι έφτασε, ο υδράργυρος ήδη έχει χτυπήσει κόκκινο και η ανάγκη