Αδηφαγική Διαταραχή

Η Αδηφαγική Διαταραχή και η αντιμετώπιση της

Η Αδηφαγική Διαταραχή (Binge Eating Disorder) ανήκει επίσημα στις διαταραχές πρόσληψης τροφής και αποτελεί ψυχική πάθηση με τα δικά της διακριτά χαρακτηριστικά.

Αναγνωρίστηκε επίσημα ως Διατροφική Διαταραχή το 1994 από την Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση, οργανισμό των Ηνωμένων Πολιτείων που εκδίδει το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών. Στην χώρα μας, έχει αναγνωριστεί μέσω του ΕΛΟΤ και η αντιμετώπιση της, προϋποθέτει την εμπλοκή ειδικά εκπαιδευμένων Επαγγελματιών Υγείας.

Πολύς κόσμος μπερδεύει την Αδηφαγική Διαταραχή με την Βουλιμία. Πρόκειται όμως για μια τελείως διαφορετική πάθηση με διαφορετικά στοιχεία και συμπεριφορές.

Τι ακριβώς είναι η Αδηφαγική Διαταραχή

Η Αδηφαγία χαρακτηρίζεται από τακτικά επεισόδια υπερφαγίας κατά τη διάρκεια των οποίων τα άτομα καταναλώνουν συγκριτικά μεγάλες ποσότητες τροφής.

Τα άτομα με Αδηφαγική Διαταραχή, τρώνε παρά το γεγονός ότι δεν αισθάνονται σωματικά πεινασμένα. Η πάθηση, δεν σχετίζεται με την περίπτωση που κάποιος σε ένα γεύμα καταναλώσει μεγάλη ποσότητα φαγητού με την οικογένεια ή τους φίλους του.

Κατά την διάρκεια του υπερφαγικού επεισοδίου οι Αδηφάγοι βιώνουν απώλεια ελέγχου της διατροφικής τους συμπεριφοράς και αισθάνονται ανίκανα να σταματήσουν. Ωστόσο, στην Αδηφαγία δεν ακολουθούνται εκκαθαριστικές μέθοδοι όπως πρόκληση εμετού, λήψη καθαρκτικών ουσιών ή γυμναστική. 

Η συχνότητα των επεισοδίων είναι περίπου μία φορά την εβδομάδα ή περισσότερο για τουλάχιστον 3 μήνες και η ηλικία έναρξης της διαταραχής φαίνεται να είναι κατά την ύστερη εφηβεία και την πρώιμη ενήλικη ζωή.

Ο παγκόσμιος επιπολασμός της Αδηφαγικής Διαταραχής εκτιμάται ότι είναι 2% στους ενήλικες, με το υψηλότερο ποσοστό να αφορά γυναίκες. Η πάθηση αν και συνδέεται με την παχυσαρκία ή σωματικές και ψυχικές συννοσηρότητες, συνήθως μένει απαρατήρητη και χωρίς θεραπεία.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα άτομα με Αδηφαγική Διαταραχή βιώνουν το επεισόδιο ως πολύ οδυνηρό και συχνά αυτό συνοδεύεται από ενοχή ή αηδία, οπότε και επιλέγουν να τρώνε μόνα τους.

Γιατί εμφανίζεται η Αδηφαγική Διαταραχή

Η αιτιολογία της Αδηφαγικής Διαταραχής είναι πολύπλοκη και συμπεριλαμβάνει γενετικούς, ψυχολογικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Σχετικά με τους ψυχολογικούς παράγοντες, τα άτομα με Αδηφαγία εμφανίζουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, στρες, αδυναμία διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων και κατάθλιψη. Έτσι, αντιμετωπίζουν το φαγητό σαν παρηγοριά ή συντροφιά. Επίσης, σχόλια και συμπεριφορές από την οικογένεια και τον κοινωνικό περίγυρο μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης διαταραχής.

Ακόμη, η μακροχρόνια δίαιτα, η μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων και η έλλειψη θρεπτικών συστατικών οδηγούν σε υπερφαγικά επεισόδια. Μοιραία λοιπόν διαταράσσεται το σύστημα πείνας–κορεσμού και δημιουργούνται έτσι οι προϋποθέσεις εμφάνισης της Αδηφαγίας.

Συνέπειες της Αδηφαγικής Διαταραχής

Η Αδηφαγική Διαταραχή έχει σημαντική επιβάρυνση και βλάβες στην ποιότητα ζωής.

Συνδέεται συνήθως με την παχυσαρκία και έχει άμεσες συνέπειες για την σωματική και ψυχική υγεία, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, καρκίνο και κατάθλιψη. Στις γυναίκες ειδικότερα, μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα.

Η Αδηφαγική Διαταραχή προκαλεί επίσης κατακράτηση υγρών και οίδημα, με αποτέλεσμα να δημιουργεί αρρυθμίες. Αν μείνει αθεράπευτη για μεγάλο διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε πιο επικίνδυνες διαταραχές ή σε σοβαρές ψυχιατρικές παθήσεις.

Πώς θεραπεύεται η Αδηφαγική Διαταραχή

Η Αδηφαγική Διαταραχή όπως όλες οι Διατροφικές Διαταραχές θεραπεύεται, ακόμη κι αν κάποιος υποφέρει πολλά χρόνια. Οι στόχοι της θεραπείας περιλαμβάνουν την μείωση ή διακοπή των υπερφαγικών επεισοδίων, την σωστή θρέψη και την βελτίωση των ψυχολογικών προβλημάτων.

Τονίζεται ότι η σταθεροποίηση ή η μείωση του βάρους δεν αποτελούν πρωταρχικούς στόχους της θεραπείας. Οποιαδήποτε προσπάθεια για γρήγορη μείωση του βάρους θα οδηγήσει στην διαιώνιση του προβλήματος και όχι την λύση του.

Η θεραπευτική ομάδα για την Αδηφαγική Διαταραχή πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει ένα εξειδικευμένο Διατροφολόγο και ενδεχομένως έναν εκπαιδευμένο Ψυχολόγο. Oι ειδικά εκπαιδευμένοι Επαγγελματίες Υγείας, γνωρίζουν τα πρωτόκολλα θεραπείας που πρέπει να ακολουθηθούν καθώς και τις τεχνικές αλλαγής συμπεριφοράς που απαιτούνται.

Απαιτείται λοιπον εμπιστοσύνη στον θεραπευτή και στην θεραπευτική διαδικασία.

Επιστημονική υποστήριξη στην θεραπεία Αδηφαγικής Διαταραχής

Αναγνωρίζετε συμπεριφορές και συμπτώματα που έχει η Αδηφαγική Διαταραχή στον εαυτό σας ή σε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο; Είμαι στην διάθεση σας για να σας υποστηριξω!

Είμαι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος στο Περιστέρι και ειδικά εκπαιδευμένη στις Διατροφικές Διαταραχές και την αντιμετώπιση τους. Μπορώ να σας βοηθήσω να χτίσετε μία υγιή σχέση με την διατροφή και να βαδίσουμε βήμα-βήμα προς τη θεραπεία.

Έχω την δυνατότητα να σας υποστηρίξω με δια ζώσης ή διαδικτυακές συνεδρίες και μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου με όποιον από τους ακόλουθους τρόπους σας εξυπηρετεί:

Κοινοποιήστε:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Benutritious

Σχετικά άρθρα

πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες και η σημασία τους

Οι πρωτεΐνες αποτελούν θεμέλιο της ανθρώπινης ζωής. Συμμετέχουν σε κάθε λειτουργία του οργανισμού, από την ενίσχυση της μυϊκής μάζας μέχρι την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και η συμβολή τους είναι

Κετογονική διατροφή: όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η κετογονική δίαιτα, ή απλά «δίατα κέτο», έχει κερδίσει μεγάλη δημοσιότητα τα τελευταία χρόνια και θεωρείται μια επαναστατική προσέγγιση για την απώλεια βάρους και την βελτίωση της υγείας. Αν και

Ενέσεις ozempic και απώλεια βάρους

Το Ozempic και γενικά ο ρόλος της φαρμακευτικής αγωγής στην απώλεια βάρους, βρίσκεται στο προσκήνιο στις μέρες μας. Η δραστική ουσία σεμαγλουτίδη έχει δείξει την μεγαλύτερη απώλεια βάρους από οποιοδήποτε

Βιταμίνη d - Οφέλη

Βιταμίνη D, η βιταμίνη του ήλιου!

Η βιταμίνη D δεν είναι απλώς μια ακόμη βιταμίνη αλλά ένα «μαγικό φίλτρο» που ενισχύει την υγεία των οστών, θωρακίζει τους μύες και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.   Έχετε αισθανθεί ποτέ