Η κετογονική δίαιτα, ή απλά «δίατα κέτο», έχει κερδίσει μεγάλη δημοσιότητα τα τελευταία χρόνια και θεωρείται μια επαναστατική προσέγγιση για την απώλεια βάρους και την βελτίωση της υγείας.
Αν και η δίαιτα αυτή υπόσχεται εντυπωσιακά αποτελέσματα, η πραγματικότητα είναι πολύ πιο περίπλοκη. Ακόμη και η εφαρμογή της κρύβει περισσότερους κινδύνους από ό,τι μπορεί να φαίνεται.
Τι είναι η κετογονική δίαιτα
Η δίαιτα κέτο είναι ένα διατροφικό πλάνο που βασίζεται στην αυξημένη κατανάλωση λιπαρών, την μέτρια πρόσληψη πρωτεϊνών και την ελάχιστη κατανάλωση υδατανθράκων.
Συνήθως, η κατανάλωση υδατανθράκων περιορίζεται σε λιγότερο από 50 γραμμάρια την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι τα τρόφιμα όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα φρούτα και οι πατάτες αποφεύγονται αυστηρά.
Αντίθετα, τα τρόφιμα πλούσια σε λίπος όπως το κρέας, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και τα έλαια πρωταγωνιστούν στην κετογονική διατροφή.
Τι είναι η κέτωση
Η κέτωση είναι μια φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού που συμβαίνει όταν οι υδατάνθρακες είναι περιορισμένοι.
Συγκεκριμένα, σε αυτήν την περίπτωση, το σώμα αναγκάζεται να καίει λιπαρά για ενέργεια αντί για υδατάνθρακες. Έτσι παράγονται οι χημικές ενώσεις που ονομάζονται «κετόνες» οι οποίοι με την σειρά τους, χρησιμεύουν ως εναλλακτική πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο και το σώμα.
Η κετογονική δίαιτα στοχεύει να προκαλέσει στο σώμα κέτωση, γιατί υποτίθεται ότι οδηγεί σε ταχεία απώλεια βάρους.
Είδη κετογονικής δίαιτας
Υπάρχουν διάφοροι τύποι κετογονικών διαιτών. Ειδικότερα:
Κυκλική κετογονική δίαιτα
Ακολουθείται για 5 ημέρες διατροφή με χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων που οδηγεί σε κέτωση. Έπειτα, ακολουθούν 2 ημέρες με αυξημένη κατανάλωση υδατανθράκων.
Κετογονική δίαιτα με αυξημένες πρωτεΐνες
Εστιάζει σε χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων, ενώ παράλληλα περιλαμβάνει υψηλή πρόσληψη τόσο λίπους όσο και πρωτεϊνών.
Κετογονική διατροφή και οφέλη
Η κετογονική δίαιτα υπόσχεται ότι προσφέρει μια σειρά από οφέλη όπως:
Απώλεια βάρους
Η βασική υπόσχεση της κετογονικής δίαιτας είναι η ταχεία απώλεια βάρους, καθώς το σώμα καίει λίπος για ενέργεια. Ωστόσο, πρόκειται για απώλεια υγρών και όχι για πραγματικό λίπος.
Βελτίωση σακχάρου στο αίμα
Μερικές μελέτες δείχνουν ότι η κετογονική δίαιτα μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να ωφελήσει άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Αυξημένη ενέργεια και συγκέντρωση
Υποστηρίζεται ότι οι κετόνες παρέχουν πιο σταθερή και μακράς διάρκειας πηγή ενέργειας από τους υδατάνθρακες.
Κετογονική δίαιτα και παρενέργειες
Η κετογονική δίαιτα ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία, ειδικά κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της εφαρμογής της.
Στην αρχή της δίαιτας, συχνά προκαλούνται δυσάρεστα συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι, ναυτία, κόπωση, ζαλάδα και γενική αδυναμία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο οργανισμός προσπαθεί να προσαρμοστεί στη χρήση λίπους αντί για υδατάνθρακες ως κύρια πηγή ενέργειας.
Επιπλέον, η απότομη μείωση της κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά, αυξάνει τον κίνδυνο διατροφικών ανεπάρκειων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες για την υγεία, όπως εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, κακή πέψη και γενική αδυναμία.
Ένας άλλος σημαντικός κίνδυνος που συνδέεται με την κετογονική διατροφή είναι η αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Συγκεκριμένα, απαιτεί υψηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της «κακής» LDL χοληστερόλης και σε καρδιοπάθειες.
Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνών και λιπών χωρίς επαρκή ενυδάτωση, μπορεί να προκαλέσει αυξημένο κίνδυνο για νεφρική ανεπάρκεια.
Τέλος, η κετογονική δίαιτα ενδέχεται να προκαλέσει απώλεια μυϊκής μάζας, ειδικά εάν η πρόσληψη πρωτεΐνης δεν είναι επαρκής. Η έλλειψη υδατανθράκων από την άλλη πλευρά μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της μυϊκής δύναμης.
Ο οργανισμός καταναλώνει τους μύες για ενέργεια, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για τη γενική ευεξία και τη φυσική κατάσταση.
Μπορούν όλοι να εφαρμόσουν την δίαιτα κέτο;
Η κετογονική δίαιτα αντενδείκνυνται σε άτομα σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, εγκύους, θηλάζουσες, παιδιά, έφηβους και σε άτομα με ιστορικό Διατροφικών Διαταραχών.
Επίσης, αντενδείκνυνται σε ασθενείς με παγκρεατική ή ηπατική νόσο ή ιστορικό αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης. Σε πρόσφατη έρευνα σε γυναίκες που έμειναν έγκυες και εφάρμοζαν κετογονική, φάνηκε ότι είχαν αυξημένο κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών.
Καταλήγοντας για την Κέτο δίαιτα
Παρά την φήμη της για γρήγορη απώλεια βάρους, η κετογονική δίαιτα ενέχει σοβαρούς κινδύνους και δεν πρέπει να εφαρμόζεται χωρίς προσεκτική σκέψη και παρακολούθηση.
Μπορεί να προσφέρει βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα αλλά τα πιθανά μακροπρόθεσμα προβλήματα όπως ανισορροπία θρεπτικών συστατικών, διαταραχή οργανικών λειτουργιών και καρδιολογικές παθήσεις δεν πρέπει να αγνοούνται.
Η καλύτερη προσέγγιση για απώλεια βάρους παραμένει η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμο με τακτική άσκηση.
Επιστημονική υποστήριξη στην δίαιτα Κέτο
Θέλετε να εξακριβώσετε αν η κετογονική διατροφή είναι το κατάλληλο διατροφικό μοντέλο για εσάς και τις ανάγκες του οργανισμού σας;
Μπορώ να σας βοηθήσω! Είμαι Διαιτολόγος στο Περιστέρι και μπορώ να σας υποστηρίξω σε ό,τι χρειάζεστε να μάθετε σχετικά με την δίαιτα κέτο και την εφαρμογή της.
Έχω την δυνατότητα να σας υποστηρίξω όπου και να βρίσκεστε μέσω online συνεδριών αλλά θα χαρώ να σας υποδεχθώ και στον χώρο μου. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου με όποιον από τους ακόλουθους τρόπους σας εξυπηρετεί:
- καλέστε με στο 2105711838
- συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας
- στείλτε email στο info@benutritious.gr